Manning skyldig på 19 punkter

Den amerikanska visselblåsaren Bradley Manning, 25, bedömdes av domare på tisdagen skyldig på 19 punkter, men inte för att ha hjälpt fienden, enligt Russia Today.

publicerad 30 juli 2013
Banderoll I Oakland, USA, till förmån för att Bradley Manning ska släppas

Manning dömdes för 19 av 21 punkter. Om domaren Denise Lind hade dömt Manning skyldig till att ha ”hjälpt fienden” hade 25-åringen kunnat blicka fram emot ett liv för evigt bakom lås och bom.

USA:s regering ville att Manning skulle tilldömas det strängaste straffet – vilket var livstids fängelse – för att han enligt dem begått ett ytterst allvarligt brott mot landets nationella säkerhet.

Men enligt Reuters pekar fredsaktivister på att Mannings läckor till Wikileaks belyser problemet med USA:s krigföring i Mellanöstern.

Manning kan som mest dömas till ett implicit livstidsstraff på 136 år. Domen inleds imorgon onsdag, skriver Russia Today.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.