Många ukrainare redo att kompromissa för fred

Kriget i Ukraina

publicerad 6 december 2023
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Stödet bland ukrainare till en förhandlingslösning för att avsluta kriget mot Ryssland har ökat under de senaste nio månaderna till nästan hälften av befolkningen, visar en opinionsundersökning.

Numera anser 44 procent av befolkningen att det är nödvändigt att ”söka kompromisslösningar i förhandlingar med andra länder” för att få slut på kriget.

Medan kriget fortsätter in på vintern och fortsätter att skörda människoliv på båda sidor, finns det ännu inga tecken på att Ukrainas president Volodymyr Zelensky vill använda diplomati för att avsluta stridigheterna. Zelenskyj har upprepade gånger istället deklarerat att ett av Kievs krigsmål är att återta ryskockuperat territorium i Donbasregionen och Krim.

En undersökning från det ukrainska sociologiska företaget Rating har dock visat att människor i Ukraina är mer öppna för fredsförhandlingar än de var i februari.

Undersökningen visade att 44 procent av de tillfrågade i november ansåg att det var nödvändigt att “söka kompromisslösningar i förhandlingar med andra länder” för att få ett slut på kriget – en ökning från 35 procent i februari, ett år efter krigets början.

Yngre mer kompromissvilliga

Även om förra månadens siffra på 44 procent är en liten nedgång från de 48 procent av de svarande som i septemberundersökningen trodde på fredsförhandlingar, har andelen ukrainare som är för att kämpa tills dess att alla ryskkontrollerade territorier återtagits minskat under årets lopp.

I februari svarade 60 procent av de tillfrågade att striderna bör fortsätta “tills alla territorier är befriade”, men denna hållning minskade till 48 procent förra månaden.

Den ukrainska nyhetsbyrån Strana noterar att yngre ukrainare (mellan 18 och 35 år) och boende i de östra delarna av landet är mest benägna att förespråka en kompromiss för att få slut på kriget.

Ukrainarna är nästan helt jämnt splittrade i frågan om hur man ska avsluta den militära konflikten med Ryssland”, noterar den ryska tidningen Kommersant.

Enligt en tidigare opinionsundersökning från institutet Russian Fields som genomfördes i november är även befolkningen i Ryssland krigströtta, och cirka 48 procent av deltagarna i undersökningen önskar se fredssamtal för att få slut på kriget.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!