Malaysias premiärminister: Inga bevis för att Ryssland sköt ner MH17

publicerad 6 juni 2019
- av Markus Andersson
Minnesceremoni vid Amsterdams flygplats för anhöriga till de 298 passagerare som omkom i flygattacken.

I ett tal nyligen förklarade Malaysias premiärminister Mahathir Mohamad att han inte tror att Ryssland låg bakom nedskjutningen av passagerarplanet MH17 för fem år sedan och att de som anklagar nationen gör det av politiska skäl.

Passagerarplanet sköts ner över ett rebellkontrollerat område i Ukraina 2014 och samtliga 298 passagerare ombord omkom. Flygplanet av typen Boeing 777 var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur när det träffades av en luftvärnsmissil av typen BUK.

Förra året anklagade både Nederländerna och Australien den ryska regimen för direkt inblandning i nedskjutningen och holländska utredare gick så långt som att hävda att de satt på bevis som skulle hålla i domstol.

Malaysias premiärminister Mahathir Mohamed köper dock inte anklagelserna och gick i ett nyligt tal till japanska utrikeskorrespondenter ut och deklarerade att de som tvärsäkert anklagar Ryssland gör så på grund av politiska orsaker, rapporterar News.com.au.

Han medgav att missilen förvisso var av rysk typ, men att det inte säger någonting om vem som kontrollerade den vid tidpunkten.

– De anklagar Ryssland, men var är bevisen? Vi vet att missilen som sköt ner planet var en rysk typ av missil men den kan också ha tillverkats i Ukraina, sade han.

Han förklarade vidare att den ukrainska regeringen hade tillgång till precis samma missiler och att det var osannolikt att Ryssland med all deras underrättelsetjänst inte visste att MH17 var ett passagerarplan och inget fientligt flygplan.

– Jag tror inte att en väldisciplinerad part är ansvarig för att ha avfyrat missilen.

Premiärministern kritiserade också det faktum att malaysiska utredare inte bjöds in för att delta i undersökningen av flygplanets svarta låda, och menade att detta kan ha varit för att enklare kunna ge Ryssland skulden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!