Macron återvald till president

publicerad 25 april 2022
- av Sofie Persson
Frankrikes president Emmanuel Macron.

Liberalen Emmanuel Macron blir återvald av fransmännen, dock med något lägre siffror än vid valet 2017. Han blir också den första president att bli omvald i Frankrike på 20 år.

Emmanuel Macron tar hem presidentsegern i Frankrike och kan nu se fram emot fem nya år i Élyséepalatset. Han är därmed den första president att bli omvald i landet sedan Jacques Chirac återvaldes 2002.

Enligt de preliminära siffrorna får Macron 58,2 procent av rösterna, rapporterar Schibstedägda Svenska Dagbladet. Presidenten menar att han är medveten om att många röstade på honom enbart för att ”bygga en mur mot extremhögern”.

En stor del av våra landsmän röstade på mig, men jag vet också att de inte nödvändigtvis delar mina idéer utan ville rösta emot extremhögern, säger presidenten. Många som röstade på mig gjorde det inte för mina värderingar utan för att bygga en mur mot extremhögern och jag är medveten om att den här segern innebär ett ansvar att förvalta det.

Motståndaren Marine Le Pen fick 41,8 procent av rösterna och har erkänt sig besegrad. Samtidigt som hon sade, med hänvisning till sommarens parlamentsval, att det här är inte ”över” än för hennes parti Nationell samling.

Vi kommer inte att glömma det glömda Frankrike, de idéer vi står för har nått nya höjder och jag kan inte känna annat än hopp, säger hon. Vi hade naturligtvis gärna sett att resultat blivit ett annat. Men det här är en storartad seger.

Vid presidentvalet 2017 var alternativen också antingen Le Pen eller Macron, då landade siffrorna på 33,9 procent för Le Pen och 66,1 procent för Macron.


Emmanuel Macron

Han är född 21 december 1977 och är den yngste ledaren i Frankrike sedan Napoleon. Macron är från nordfranska Amiens och var inledningsvis engagerad i socialistpartiet PS.

Macron var ekonomisk rådgivare för president François Hollande och ekonomiminister från 2014. 2016 hoppade han av och startade egna mittenrörelsen Republiken på väg (LREM).

Han är också gift med Brigitte (född 1953) som tidigare var lärarinna på hans gymnasieskola. Paret har inga egna barn, hon har dock tre sedan tidigare äktenskap.

Källa: WikipediaLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.