Livstids fängelse för de som vill se ett självständigt Hongkong

publicerad 2 juli 2020
- av Isac Boman
Kinesisk polis slår ner hårt mot de som vill ha ett självständigt Hongkong.

Efter införandet av en ny säkerhetslag kan människor som sprider information och propagerar för självständighet för Hongkong komma att dömas till livstids fängelse. Redan första dagen hade kinesisk polis gripit över 30 demonstranter.

Den nya lagstiftningen som infördes på 23-årsdagen av Hongkongs överlämnande från Storbritannien till Kina beskrivs från kinesiskt håll som en nödvändighet för att stabilisera samhället och säkra det från utländskt inflytande, skriver TT.

– Det här är ett historiskt steg mot att skydda Hongkongs nationella säkerhet och territoriella oberoende på ett perfekt sätt och via ett säkert system, sade stadens ledare Carrie Lam enligt nyhetsbyrån Reuters.

I praktiken innebär den nya lagen dock att politiska aktivister och dissidenter som förespråkar självständighet för Hongkong kan gripas och åtalas av polis. Något som också skedde nästan omedelbart.

En man som höll upp en flagga med texten ”Självständighet för Hongkong” greps och hängdes ut i sociala medier av kinesisk polis. Sammanlagt greps 30 personer på bara några timmar, både för brott mot säkerhetslagen, hindrande av polisens arbete och för innehav av vapen.

Kritiker menar att lagstiftningen hotar Hongkongbornas fri- och rättigheter och innebär att det blir omöjligt att förespråka separatism eller kritisera det kinesiska styret. Även utlänningar och turister som befinner sig i Hongkong omfattas av lagen och eventuella förbrytelser kommer att utredas av polisen i Peking.

– Det som händer är extremt oroväckande, eftersom vi anser att Hongkongs autonomi gradvis håller på att urgröpas, säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas till public service-kanalen ZDF.

Hur relationerna mellan EU och Kina kommer att påverkas av den nya lagstiftningen är oklart. Kina själva menar att kritiken är ogrundad och att Tyskland eller andra europeiska länder inte ska lägga sig i vad som sker i Hongkong.

– Vad har ni med det här att göra? Det här angår inte er, säger Zhang Xiaoming vid Kinas parlaments Hongkong-utskott, till nyhetsbyrån AFP och menar vidare att Kina har all rätt att införa nya lagar i sitt eget territorium.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!