Libanon: Syrisk man arresterad för försök att sälja nigeriansk hushållsarbetare på Facebook

publicerad 26 april 2020

Libanesiska säkerhetsstyrkor har arresterat en syrisk man som misstänks ha lagt ut en nigeriansk hushållsarbetare till försäljning på Facebook. I vanliga fall används Facebookgruppen, köp och sälj i Libanon, för att handla vardagsartiklar som möbler och kläder.

”Utländsk arbetare med afrikanskt medborgarskap (nigeriansk) till salu med nytt uppehållstillstånd och fullständiga lagliga handlingar”, lydde annonsen. Den innehöll även en bild på hushållsarbetarens Id-handlingar.

Facebookinlägget har lett till ilska i Nigeria, där statliga tjänstemän har begärt att de libanesiska myndigheterna ska utreda händelsen. Mannen bakom annonsen arresterades i Libanon under torsdagen, misstänkt för människohandel.

Libanons justitieminister, Marie-Claude Najem, säger i ett uttalande att fallet representerade en ”uppenbar kränkning av mänsklig värdighet”.

Enligt Camille Abousleiman, Libanons förra arbetsminister, dras landet med ett slags ”modernt slaveri”. I Libanon finns omkring 250 000 utländska hushållsarbetare – de flesta från afrikanska länder söder om Sahara som och sydostasiatiska länder som Nepal och Filippinerna. Dessa arbetade är juridiskt bundna till sina arbetsgivare, genom landets ökända kafala-system, som bara tillåter dem att avsluta sina kontrakt med samtycke från sina arbetsgivare.

Systemet har lett till omfattande missbruk med allt ifrån att löner inte betalas ut till fysiska och sexuella övergrepp.

Förra månaden hittades kroppen av en ghanenisk hushållsarbetare i 20-årsåldern på en parkeringsplats i anslutning till hennes arbetsgivares hem. Dagarna innan hennes död hade hon berättat om upprepade övergrepp från sin arbetsgivare och enligt agenten som förde henne till Libanon fruktade hon för sitt liv.

 

Källor: BBC, Al Jazeera
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.