Le Pen: EU och USA är ansvariga för det ”monstruösa kaoset” i Syrien

publicerad 6 oktober 2016
Marine Le Pen

Partiledaren för det franska nationalistpartiet Front National, Marine Le Pen, talade under onsdagen i EU-parlamentet. I talet anklagade Le Pen EU och USA för att ha bidragit till den kaosartade situation som Syrien befinner sig i.

Marine Le Pen, som planerar att kandidera i det franska presidentvalet nästa år, riktade skarp kritik mot EU och USA under sitt tal i EU-parlamentet i Strasbourg. Hon menade bland annat att EU och USA för en oansvarig utrikespolitik.

Ni har gjort allt för att störta regeringen i Syrien och dragit in landet i ett fruktansvärt inbördeskrig, samtidigt som ni anklagar Ryssland som faktiskt kämpar mot Islamiska Staten, sade Marine Le Pen och menade att EU och USA inte kan fly undan ansvaret för att ha orsakat det “monstruösa kaoset” i Mellanöstern, enligt RT.

Le Pen fortsatte att kritsera EU i andra delar av sitt tal – bland annat i invandringsfrågan. Le Pen anklagade EU för att även i denna fråga föra en oansvarig politik.

I somras uttalade Syriens president Bashar al-Assad i liknande tongångar mot EU. I ett möte med EU-diplomater hävdade al-Assad att många EU-politiker inte fattar beslut som är för de europeiska folkens bästa.

Le Pens anklagelser mot EU kommer i samband med att unionen kan tänka sig utreda om man ska utföra sanktioner mot Ryssland som ett svar mot att landet är involverat i inbördeskriget på al-Assads sida, uppger väl insatta källor till Wall Street Journal.

Inbördeskriget i Syrien har pågått i över fem år och krävt 300 000 mänskoliv. Samtidigt har miljontals människor tvingats fly från Syrien på grund av inbördeskriget.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!