Lärare försökte lära barnen om afrikanskt land – utreds för rasism

publicerad 27 juni 2021
- av Isac Boman
Genrebild.

En brittisk lärare utreds just nu och kan komma att få sparken efter att ha försökt förklara för sina elever hur man bör och inte bör uttala namnet på det västafrikanska landet Niger.

London Times rapporterar om hur David Collins som är geografilärare vid Chestnut Grove Academy i södra London försökte förklara för sina elever hur de korrekt ska uttalat namnet på den afrikanska nationen – och att det på engelska uttalas ”nee-zheer” och inte som skällsordet ”nigger”.

Eftersom Collins använde ordet ”nigger” – för att förklara att det inte är så man säger, så blev en av hans elever genast mycket upprörd, började skrika och reste sig upp och gick ut från klassrummet – framför övriga elever som var mellan 13 och 14 år.


Annonser:


Ett formellt klagomål lämnades snart in till skolledningen där eleven och dess anhöriga uttryckte stor ilska över att ordet ens nämnts.

Collins chef valde att, istället för att försvara sin kollega, gå på den kränkta elevens linje och hävdade snabbt att ”det inte fanns några skäl att använda termen” – trots att skälen var mycket tydliga.

David Collins valde ändå att be om ursäkt till elever, föräldrar och andra lärare och hävdade att han varit ”ignorant” när han använt uttrycket – om än i utbildande syfte. Detta hjälpte dock inte och flera elever och lärare valde snart att sätta press på skolan.

Skolledningen valde att helt gå på de upprördas linje och meddelade att man inte bara ber om ursäkt, att skolan är ”dekolonialiserad”, och att man tar avstånd från lärarens utspel, utan man lovar samtidigt att lägga ytterligare resurser på vänsterradikal propaganda i undervisningen.

Som en del i vårt engagemang för brittiska värderingar och spirituell, moralisk, social och kulturell utveckling fokuserar vi varje halv termin på nyckelfrågor relaterade till mångfald: kön, HBTI, invandring, ras, olika behov (inklusive mental ohälsa och att ha olika förmågor) och religion”, skriver skolan i ett försök att blidka de upprörda.

Man hävdar vidare att man ”förstår att rasismen är strukturell” och att Chestnut Grove Academy lika lite som någon annan skola är ”immun” mot denna förmenta rasism.

Vad som kommer att hända med Collins är i dagsläget oklart – men han ska till att börja med ”utredas” av skolledningen för att ha yttrat det förbjudna ordet. Enligt Daily Mail är det ännu oklart om konsekvenserna kommer att bli ännu mer långtgående och huruvida han riskerar att stängas av från jobbet eller få sparken.

Det brittiska skolsystemet är mycket hårt politiserat och just nu försöker HBTQ-lobbygrupper få brittiska lärare att sluta använda orden ”pojke” och ”flicka” i undervisningen och istället referera till sina elever som ”lärande”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.