Läkare utan gränser: ”Sjukhusen i Gaza överfulla med skadade”

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 7 december 2023
- av Markus Andersson
Läkare utan gränser kan inte hantera det stora antalet skadade palestinier.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Läkare Utan Gränser (MSF) larmar om att ”hundratals människor dödats och skadats” i södra Gaza bara under de senaste dagarna – och att sjukhusen nu översvämmas av skadade civila i behov av vård.

– Varje dag beordrar israeliska myndigheter att ett nytt område ska evakueras och uppmanar människor att flytta till en annan stad, längre och längre söderut, vittnar personal på plats.

Hjälporganisationens teamleader på plats, Katrien Claeys, berättar att de ”dag som natt hör bombningar omkring oss” och att antalet skadade och dödade palestinier aldrig tycks ta slut.

– Under de senaste 48 timmarna har över 100 döda och över 400 skadade anlänt till akutmottagningen på Al-Aqsa-sjukhuset.

När skadade patienter översvämmar sjukhuset måste vård av människor vars tillstånd inte är omedelbart livshotande nedprioriteras – även om det handlar om svåra infektioner och skador.

Tvingas överge kliniker

Nasser-sjukhuset i Khan Younis, där Läkare utan gränsers team ger kirurgisk vård till patienter med trauma- och brännskador, är nu på bristningsgränsen av sin kapacitet på grund av det ständiga inflödet av nya patienter.

– Sjukhuset har tagit emot flera svårt skadade patienter nästan varje timme. Med situationen som den är på sjukhuset – det finns inget ledigt utrymme längre – är det verkligen en fruktansvärd situation. Alla är uppriktigt oroliga för vad som ska hända härnäst, säger Chris Hook, organisationens medicinske koordinator i Khan Younis.

I takt med att Israels flyg- och markoffensiver rör sig söderut har palestinierna beordrats evakuera längre söderut, mot Rafah, längs den egyptiska gränsen och läkarorganisationen har tvingats lämna flera kliniker eftersom dessa omfattas av evakueringsordern.

– Varje dag beordrar israeliska myndigheter att ett nytt område ska evakueras och uppmanar människor att flytta till en annan stad, längre och längre söderut, vittnar en internflykting som tillhör hjälporganisationens personal i Khan Younis.

“Två miljoner står utan alternativ”

De flesta av 1,8 miljoner internflyktingar i Gaza har sökt skydd i södra Gaza, där de för närvarande lever under vad som beskrivs som fruktansvärda förhållanden. Många civila har redan fördrivits flera gånger sedan den 7 oktober, och enligt läkarorganisationen har de ingenstans att ta vägen.

– I en militär kampanj som har pågått i veckor, med endast en kort paus, fortsätter bombningarnas hastighet och omfattning att utforska djupet av brutalitet. Nästan två miljoner människor står utan alternativ. Den enda lösningen är en omedelbar och varaktig vapenvila och obegränsad leverans av hjälp till hela Gazaremsan, avslutar Chris Hook.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!