Lag i Indiana lyfter medborgarnas rättigheter

publicerad 23 juli 2013

Tar sig någon polis olagligen in på privat egendom utan en tydlig förklaring har man rätt att öppna eld mot polisen. Den lagen gäller i den amerikanska delstaten Indiana, rapporterar Russia Today.

Den republikanska guvernören Mitch Daniels godkände ändringarna i en lag år 2006. Det legaliserar användandet av dödligt våld mot en offentlig tjänsteman, till exempel mot en polis. Rätten att öppna eld mot tjänstemän får endast brukas om det andra eller fjärde tillägget (amendment) i USA:s Bill of Rights skulle kränkas.

”Detta avsnitt förklarar att denna stat ska erkänna den enskilda karaktären i en medborgares hem och se till att den känner sig trygg i hemmet från olaga intrång av en annan person eller tjänsteman”, lyder lagstiftningen.

Skyddar gamla ideal i USA
Även om kritiker har varit snabba med att fördöma lagen för att öppna dörren till överfall på poliser säger många, främst konservativa, att lagen är nödvändig och genomsyrar de amerikanska förfädernas ideal.

– Det finns dåliga präster, dåliga läkare, dåliga lärare. Det är poliser som agerar utanför deras rättmätiga områden som vi är bekymrade över. Det är individens rätt att kunna skydda sig, sade delstatssenatorn R. Michael Young, som även skrev lagen, till Bloomberg News.

”Ska inte ses som en inbjudan”
Men Indianas guvernör Mitch Daniels pekar på att lagen med största sannolikhet inte kommer att komma till användning. Detta eftersom chansen att en situation då lagen kan tas i bruk uppstår är minimal. Samtidigt menar Daniels att det inte ska bli tillåtet att helt omotiverat öppna eld mot poliser.

– I verkliga världen kommer det nästan aldrig att uppstå en situation där dessa villkor är uppfyllda. … Lagen ska dock inte ses som en inbjudan till att utsätta poliser för dödligt våld, sade han enligt Russia Today.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.