Läckta USA-dokumenten: Detta har hänt

Pentagon-läckan

publicerad 12 april 2023
- av Redaktionen
Flygbild över det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon, i Washington, D.C, USA.

Hemligstämplade amerikanska dokument, med kopplingar till kriget i Ukraina, har nyligen uppmärksammats på sociala medier. Dokumenten kan ha cirkulerat på nätet en längre tid, men fick uppmärksamhet i april.

Dokumenten har upptäckts på Twitter, Telegram, 4Chan, spelfokuserade plattformen Discord och på Minecraft-spelplattformar. Journalistnätverket Bellingcat rapporterar att de kan ha publicerats på spelplattformar redan i januari, enligt nyhetsbyrån AFP.

Dokumenten innehåller information om vapenleveranser, bataljonsstyrkor och andra känsliga uppgifter om kriget i Ukraina, inklusive Ukrainas planerade våroffensiv. Läckan innehåller även uppgifter om USA:s övervakning av allierade länder som Israel och Sydkorea.

Källan till de läckta dokumenten är för närvarande okänd. USA:s justitiedepartement och Pentagon undersöker händelsen och dess potentiella inverkan på landets nationella säkerhet.

Många av dokumenten är nu borttagna från nätet. Det amerikanska försvarsdepartementet arbetar med att radera dem från plattformar och utreder samtidigt dokumentens äkthet. Enligt försvarsdepartementet verkar de innehålla känslig, hemligstämplat material.

Ett av dokumenten påstås ha manipulerats för att visa att Ukraina lidit större förluster i kriget än Ryssland, medan originaldokumentet påstås visa motsatsen.

Läckan kan ha stor betydelse och utgöra en risk för amerikanska underrättelsekällor. Den kan också ge Ryssland viktig information om ukrainska styrkor. Om det visar sig att USA spionerat på sina allierade kan detta leda till svalare relationer. Ukraina och Sydkorea har beskrivit mycket av innehållet som falskt eller desinformation.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!