21-årig soldat gripen av FBI – misstänks för Pentagonläcka

Pentagon-läckan

publicerad 14 april 2023
- av Isac Boman
Gripandet i North Dighton av Jack Teizeira (uppe tv.) under natten svensk tid.

Jack Teixeira som arbetar inom flygnationalgardet i Massachusetts grips under natten (svensk tid) av tungt beväpnade FBI-styrkor.

21-åringen uppges vara misstänkt för att ligga bakom den så kallade Pentagonläckan, som avslöjat detaljer som beskrivs som graverande, bland annat vad gäller kriget i Ukraina och amerikanska relationer med andra länder.

Arresteringen skedde i Teixeras hemstad North Dighton med hjälp av tungt beväpnad militärpolis.

Washington Post hade strax innan gripandet publicerat en intervju med en pojke under 18 år som var medlem i chattgruppen med namnet ”Thug Shaker Central” på Discord, där man diskuterat tv-spel, religion, politik och militära frågor.

18-åringen berättar att Teixeira, som han uttrycker beundran för och vägrade namnge, först hade börjat skriva av hemliga rapporter och lägga upp texterna i gruppen. Senare fann han ett sätt att fotografera rapporterna och posta bilderna.

Jack Teixeira, som beskrivs som ledare för gruppen, ska under namnet ”OG” ha uttryckt starkt kritiska åsikter om regeringen, men enligt samma källa hade Teixeira aldrig avsett att dokumenten skulle spridas utanför den slutna gruppen.

Talesmän från Vita huset har tonat ner informationen, samtidigt som USA:s president Joe Biden också meddelat att han är ”bekymrad över det som hänt”.

Det bedöms som troligt att Teixeira kan komma att åtalas under spionerilagen Espionage Act och kan dömas med ett mycket långt fängelsestraff.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!