Labour: Tories låter tusentals pedofiler gå fria

publicerad 10 april 2023
- av Jan Sundstedt
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nästan 4500 dömda sexualförbrytare som förgripit sig på minderåriga har sluppit undan fängelsestraff sedan 2010. Nu anklagas Konservativa partiet och premiärminister Rishi Sunak för att svika pedofilernas offer.

Oppositionspartiet Labour har tagit fram statistik där det framgår att cirka 2000 vuxna, som dömts för sexuella övergrepp eller sexuella aktiviteter med barn under 16 år, enbart dömdes till samhällstjänst medan ytterligare drygt 2400 fick villkorliga domar.

I praktiken innebär detta att 346 sexualförbrytare som riktar in sig på barn slipper fängelse varje år – alltså nästan en om en dagen, konstaterar man. Samhällstjänst ska egentligen bara utdömas vid bagatellartad brottslighet.

– Dessa siffror kommer att förskräcka samhällen i hela landet. Offren är livrädda och tittar sig ständigt över axeln. Detta är verkligheten i Tories Storbritannien, konstaterar Steeve Reed, skuggminister för rättsliga frågor.

– De konservativa har låtit farliga barnsexförbrytare vandra fritt på gatorna. Föräldrarna kommer att bli sjukt oroliga över att de konservativa har varit så mjuka när det gäller detta fruktansvärda brott. Rishi Sunak måste erkänna och förklara varför de konservativa står på brottslingarnas sida och inte på den laglydiga majoritetens, fortsätter han.

Det kan också noteras att bara 1,6 procent av de anmälda våldtäkterna i Storbritannien ledde till åtal förra året och att nästan 42 procent av alla våldtäktsoffer väljer att lägga ner sina anmälningar.

Labour-ledaren Keir Starmer menar att det brittiska rättssystemet under Tories är en ”nationell skandal” och att det ”kommer med rätta att betraktas av offren som en skamfläck för vårt land”. Han lovar också att om Labour kommer till makten ska man storsatsa på fler poliser, fler åklagare, snabbare rättegångar och hårdare straff.

Alla är dock inte imponerade över attacken mot Tories. Kritiker pekar på att Keir Starmer själv var med och satt i det råd som beslutade att sexualbrott mot barn inte per automatik skulle leda till fängelsestraff.

Hans inblandning i fastställandet av riktlinjerna undergräver partiets angrepp på Tories för att de är för milda mot brottslingar som dömts för sexuella övergrepp mot barn. Sir Keir var chef för åklagarmyndigheten från 2008 till 2013 och blev parlamentsledamot 2015. De riktlinjer för straffmätning som antogs 2012 finns kvar än i dag”, skriver The Telegraph.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!