Kyrka brann ner under julgudstjänst – polisen misstänker mordbrand

publicerad 26 december 2022
- av Isac Boman
Kyrkobyggnaden gick trots ansträngningar inte att rädda

Samtliga kyrkobesökare i Rautjärvi hann sätta sig i säkerhet innan den misstänkt anlagda branden totalförstörde träkyrkan. Bara ett par mil därifrån brann även en gård ner under juldagen och polisen har påträffat en avliden person.

Vid 8.30-tiden på juldagsmorgonen ljöd brandlarmet i Rautjärvi kyrka i sydöstra Finland. Enligt kyrkoherden Leena Haakana var det prästen som under sin predikan från predikstolen upptäckte röken och eldslågorna från kyrkans huvudingång.

De cirka 30 kyrkobesökarna lyckades ta sig ut och sätta sig i säkerhet och snart var räddningstjänst på plats – men träkyrkan från 1881 gick inte att rädda.

– Prästen sa precis från predikstolen att det ryker i hallen och att vi ska gå ut genom nödutgångarna, berättar Riitta Rita från Rautjärvi, för Yle.

Kyrkobesökare vittnar också om att man mycket snabbt såg höga lågor och tjock svart rök – och att kyrkans fönster i entrén exploderade.

– När jag gick hem skakade det i benen.

Enligt ansvarig polisfinns det tecken” som tyder på att branden är anlagd och den utreds just nu som grovt sabotage eller grov skadegörelse.

Rautjärvi kyrka byggdes 1881. Foto: MKFI/CC SA 1.0

Kari Luumi, tidigare kyrkoherde i Rautjärvi, berättar att kyrkan redan stod i lågor när han tog sig ut ur den och att flera personer hört en hög smäll innan brandlarmet ljöd. Händelsen har gjort honom bedrövad.

– Något oersättligt har gått förlorat.. För en liten församling har det varit svårt att upprätthålla tre kyrkor. Mot den bakgrunden är jag rädd för att vi inte längre ska få en ny kyrka. Men man måste alltid hålla hoppet vid liv.

Noterbart är att ett bostadshus cirka 30 kilometer från den totalförstörda kyrkan också brann ner under juldagen – och att polisen hittat en människokropp där. Det är ännu oklart om händelserna har något samband men polisen efterlyser observationer om en vinröd halvkombi Opel Astra som synts i området under dagen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!