Kvinnor och barn dödades i Natobombning i tätbefolkade områden

publicerad 11 september 2013
En framstående journalist anser att Nato inte kan vinna sitt krig i Afghanistan utan att civila drabbas

Minst 16 civila uppges ha dödats i en drönarattack som den internationella militäralliansen Nato utförde i Afghanistan. Tre barn och fyra kvinnor fanns bland offren, rapporterar internationella medier.

Det var den Nato-ledda Isafstyrkan (som bland annat Sverige är med i) som genomförde flygbombningarna i Kunarprovinsen i östra Afghanistan under lördagen. Afghanistans president Hamid Karzai var mycket upprörd över att Natos bombningar dödade civila.

– Hamid Karzai anser att det strider mot internationella normer att döda kvinnor och barn. Parlamentet fördömer händelsen, sade en talesperson vid presidentkansliet enligt RT.

Lokalbefolkningen upprörda
Nato bekräftar genom Isafstyrkan att man inte hade några rapporter om att civila strukit med i drönarbombningen, som hade en flakbil som måltavla. Man hävdade dock att tio fiender dödats i en ”precis attack”, någonting som lokalbefolkningen i Kunarprovincen inte var nöjda med.

De borde inte ha attackerat flakbilen på grund av tre eller fyra upprorsmän. Civilas liv är mer värda, sade Ziarat Gul, som bor i området där flygräden genomfördes, enligt Reuters. Hon beskrev Natos bombning som ”brutal”.

Anledningen till varför flakbilen bombades var att föraren hade gett talibanerna skjuts i den, enligt provinsens borgmästare, skriver RT.

”Civila får betala för kriget”
Enligt FN-uppgifter har över 1 000 dödats i Afghanistan under 2013 års första halvår och ytterligare 2 000 har skadats, en ökning med 23 procent jämfört med motsvarande period ifjol.

– Även om Nato kallar attackerna för precisionsattacker är de inte särskilt precisa. Oavsett om det är i Afghanistan eller vid gränsområdena i Pakistan är det de civila som får betala kostnaden för det här kriget, sade den undersökande journalisten Assed Baig till RT.

Natos styrkor är förbjudna att flygbomba tätbefolkade områden, ett förbud som ofta ignorerats. I augusti dödades fem afghanska polismän efter en flygattack som en amerikansk Natostyrka utförde, och i april omkom elva civila barn efter en annan attack från Nato.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!