Kvinnor drogades på socialdemokratisk fest i Berlin

publicerad 11 juli 2022
- av Sofie Persson
SPD:s ordförande Norbert Walter-Borjans och Saskia Esken under 2019.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


På en sommarfest som det tyska socialdemokratiska partiet SPD hade i förra veckan misstänks det att flera kvinnor blivit drogade, varav en kvinna fått detta bekräftat via blodprover. Festen var endast för inbjudna, där flera lokala samt nationella politiker medverkade.

Under förra veckan anordnade det tyska socialdemokratiska regeringspartiet SPD en stor sommarfest i Berlin. Omkring 1000 personer befann sig på plats och bland dem även lokala och nationella politiker som exempelvis förbundskansler Olaf Scholz.

Under kvällen misstänkts det dock att flera kvinnor har blivit drogade. En av kvinnorna drack exempelvis ingen alkohol under kvällen men uttryckte ändå att hon mådde illa och kände sig yr. Efterföljande morgon hade hon inget minne av kvällen. Det ska handla om åtminstone åtta kvinnor som uppgett att man blivit drogade och man misstänker att det rör sig om så kallade ”våldtäktsdroger”. Ett fall ska ha blivit bekräftad genom tester, rapporterar tidningen Die Welt.

Det här är en upprörande händelseutveckling, som från vår sida omedelbart rapporterades till parlamentarisk polis”, skriver SPD-tjänstemannen Mathias Martin.

Festen var ett internt evenemang och man kunde bara komma in med en inbjudan. I nuläget finns inga rapporter om att kvinnorna i fråga ska ha utsatts för andra brott i samband med att de blivit drogade. Partiet uppmanar alla som drabbats att genast kontakta polisen.

Vi rekommenderar andra personer som potentiellt drabbats att direkt uppmärksamma polisen på det”, skriver Martin.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!