Kreml: ”Dödslistan är en amerikansk bluff”

Krisen i Ukraina

publicerad 22 februari 2022
- av Redaktionen
Vladimir Putins pressekrereterare Dimitrij Peskov.

USA anklagar Ryssland för att ha en särskild ”lista” över ukrainare som man vill döda eller sätta i läger. Kremls talesman Dimitrij Peskov avfärdar dock påståendena helt och hållet och menar att det handlar om ren bluff och lögner skapade av USA i syfte att svartmåla Ryssland ytterligare.

– Förstår du att detta en fullständig bluff, att det är en lögn? Det är fiktion. Det finns ingen sådan lista. Den är fejkad, förklarade Peskov för en journalist från vänsterliberala CNN under måndagen.

USA har anklagat den ryska regeringen för att ha skapat ”dödslistor” över personer som man vid en påstådd invasion antingen vill lönnmörda eller skicka till läger – dessa anklagelser har sedan spridits vidare av ett stort antal medier i USA och i EU och även blivit en stor nyhet i Sverige.

Den amerikanske ambassadören Batsheba Crocker har även skickat in ett brev till FN där det hävdas att Ryssland vill döda eller skada dissidenter och minoriteter bosatta i Ukraina och att det ”specifikt” handlar om ett antal identifierade ukrainska medborgare som Ryssland uppfattar som ett hot och ska vilja göra sig av med vid en militär ockupation.

Crocker hävdar vidare att Ryssland tidigare varit involverade i ”riktade mord, kidnappningar, försvinnanden och orättfärdiga arresteringar och tortyr”.

Från ryskt håll står man fast vid att någon sådan ”dödslista” överhuvudtaget inte existerar utan att det hela är falska nyheter och lögner som fullständigt saknar kopplingar till verkligheten.

Under de senaste månaderna har USA-vänliga medier också drivit fram narrativet att Moskva förbereder för en mycket snar fullskalig invasion av Ukraina, även detta har Ryssland konsekvent förnekat.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.