Korrespondent ifrågasätter bilden av coronakrisen när kamerorna rullar i Vita huset

publicerad 29 april 2020
- av Per Nordin
John Roberts och fotograf med ansiktsmask.

Med kamerorna fortfarande påslagna uttrycker John Roberts från Fox News stark skepsis om coronakrisen i ett ledigt samtal med en fotograf. Bland annat insinuerar Roberts att hans bild är att dödligheten för Covid-19 kraftigt verkar ha överdrivits eller överskattats.

Efter en pressträff i Vita huset när mikrofonerna fortfarande var påslagna, började Fox News främsta Vita huset-korrespondent John Roberts att prata i mer kamratlig ton med en fotograf. Roberts uppmanar fotografen i klippet att ta av sig sin ansiktsmask eftersom dödssiffrorna ”bara” är mellan 0,1 och 0,3 procent.

– De har kommit underfund med att det är 7000 bekräftade fall i Kalifornien, men de tror egentligen att det handlar om någonstans mellan 221 000 till 442 000 fall, säger Roberts, varpå fotografen får en allt mer allvarlig ton och undrar om siffrorna verkligen stämmer.

Studien som Roberts hänvisar till i klippet har tagits fram vid University of Southern California och pekar på att antalet faktiska smittade är 28 till 55 gånger högre än vad som officiellt fastslagits och att viruset i så fall också är betydligt mindre dödligt än vad man tidigare gått ut med. När fotografen frågar Roberts om han tror att viruset är en ”bluff” svarar dock Fox News-korrespondenten att han inte tror det.

I ett inlägg på Twitter skriver Roberts vidare att han är förvånad över att ingen av korrespondenterna i Vita huset har smittats med coronaviruset trots att man lever och umgås så tätt in på varandra. Han betonar dock att man ändå försöker tillämpa social distansering och tvättar händerna noga.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!