Kinas ambassadör i Moskva: “Natos expansion orsakade Ukraina-konflikten”

Kriget i Ukraina

publicerad 11 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
Nato Vilnius
"Familjebild" vid Natos toppmöte i Vilnius i juli.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


  Natos expansion i Europa har urholkat kontinentens säkerhet och är huvudorsaken till Ukrainakonflikten. Det menar Zhang Hanhui, Kinas ambassadör i Moskva.

Nato-expansionerna österut påverkade allvarligt ordningen och säkerheten i Europa efter det kalla kriget och blev den främsta orsaken till upptrappningen av Ukrainakrisen, menar ambassadören i en intervju med ryska nyhetsbyrån TASS som publicerades i torsdags.

Zhang Hanhui säger till nyhetsbyrån att det amerikanskledda militärblocket “har eldat på lågorna överallt, förstört stabilitet och engagerat sig i separatism” där han nämner oroligheterna i Kosovo, Libyen och Afghanistan som främsta exempel.

“En kvarleva från det kalla kriget”

Ambassadören fortsatte med att beskriva Nato som “en kvarleva från det kalla kriget som skulle upphört att existera när det tog slut”, och underströk att Natos utvidgning efter Sovjetunionens fall i högsta grad påverkat stabilitet och säkerhet i Europa, samt att detta måste betraktas som främsta orsak till upptrappningen av Ukrainakrisen.

Zhang pekar vidare på att Nato sedan länge är ett geopolitiskt verktyg för USA och menar att dess expansion i öst och Asien syftar till att försöka upprätthålla en amerikansk hegemoni i världen.

Han konstaterade att Washington vill att Nato ska få större inflytande i Asien och Stillahavsområdet för att avskräcka Kina och Ryssland.

Det kalla krigets mentalitet och konfrontationen mellan blocken har länge gått stick i stäv med dagens krav, tillade han och menade att Natos regionala expansion “bara kommer att öka de regionala spänningarna, vidga förtroendeklyftan … provocera fram ett ställningskrig mellan olika block och till och med ett nytt kallt krig”.

Ukrainas regering redogjorde öppet om sina ambitioner att ansluta till Nato för åtskilliga år sedan och lämnade i höstas in en formell ansökan om medlemskap. Alliansen har dock, med hänvisning till de pågående fientligheterna, fördröjt ansökningsprocessen och målet att fastställa en tidsplan för Ukrainas anslutning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!