MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 24 februari 2024

lördag 24 februari 2024

Kina vill upprätta militärbas i Atlanten

publicerad 7 december 2021
- av Isac Boman

Enligt läckta amerikanska underrättelserapporter planerar Kina att bygga upp en permanent militärbas på Ekvatorialguineas kust. Amerikansk militär ser den kinesiska upptrappningen som ett mycket stort hot mot USA.

Det är The Wall Street Journal som tagit del av den hemligstämplade rapporten där det framgår att Kina har långt gångna planer på att intensifiera sin militära närvaro i Afrika och upprätta en permanent militärbas i lilla Ekvatorialguinea som ligger på Afrikas västkust.

Om så blir fallet innebär det att kinesiska krigsfartyg kommer att finnas ”tvärs över Atlanten” – sett utifrån USA:s östkust, detta betraktas som ett potentiellt hot av såväl Pentagon som den amerikanska politiska ledningen, skriver man.

Redan i april konstaterade general Stephen Townsend, befälhavare för den amerikanska militären i Afrika att en kinesisk flottbas på Afrikas Atlantkust skulle innebära ”ett mycket betydande hot” mot USA.

Han varnade för att den militära basen inte bara kan användas av kineserna för att fylla på drivmedel och förnödenheter utan där fartygen också kan återbeväpnas med missiler och andra former av vapen som potentiellt kan användas mot amerikanska mål.

Den amerikanske säkerhetsrådgivaren Jon Finer besökte i oktober Ekvatorialguinea för att försöka övertala presidenten där att säga nej till Kinas erbjudande och vägra en kinesisk militärbas.

– Som en del i vår diplomati för att hantera sjösäkerhetsfrågor har vi klargjort för Ekvatorialguinea, att vissa specifika steg som involverar (kinesisk) aktivitet där skulle skapa en oro för den nationella säkerheten, bekräftar en talesman.

Under de senaste månaderna har spänningarna mellan Kina och USA ökat – inte minst angående Taiwan, som den kinesiska regimen menar är en naturlig del av landet och bör återinförlivas i det.

Om Kina skulle invadera Taiwan militärt så menar USA:s utrikesminister, Antony Blinken att detta skulle få ”katastrofala konsekvenser för ett stort antal människor” och tillade att detta inte ligger i någons intresse – inte heller Kinas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend