Beijing riktar nu sanktioner mot sju amerikanska tillverkare av vapen och annan militär utrustning samt deras chefer.
Sanktionerna är ett direkt svar på Washingtons försäljning av vapen till den självstyrande ögruppen Taiwan, som Kina gör anspråk på och betraktar som kinesiskt territorium.
Företagen som omfattas av sanktionerna är Insitu Inc, Hudson Technologies Co, Saronic Technologies Inc, Raytheon Canada, Raytheon Australia, Aerkomm Inc och Oceaneering International Inc. Dessutom har ”relevanta ledande befattningshavare” i ovan nämnda företag också svartlistats i Kina, men några namn har inte offentliggjorts.
Sanktionerna införs efter att USA:s avgående president, Joe Biden, i förra veckan godkände ett militärt stödpaket till Taiwan, värt 571 miljoner dollar.
Det kinesiska utrikesministeriet anser att Washington genom vapenleveranserna ”blandar sig i Kinas inre angelägenheter och undergräver Kinas suveränitet och territoriella integritet” och att man därför valt att frysa ”rörliga och fasta” tillgångar som tillhör de sju företagen och deras chefer.
Försämrade relationer
Vidare förbjuds samtliga kinesiska organisationer och privatpersoner att handla eller samarbeta med de amerikanska vapentillverkarna och deras företrädare, rapporterar AP samt ett stort antal övriga medier.
Relationerna mellan Peking och Washington beskrivs som mycket ansträngda och har försämrats ytterligare efter att USA uttryckt ambitionen att motverka kinesiskt inflytande i Stillahavsområdet, och på olika sätt utmålat Kina som ett hot mot Västvärlden.
Vad gäller Taiwan har den kinesiska ledningen upprepade gånger betonat att man ser den självstyrande ögruppen som en omistlig del av landet, enligt principen om ett enat Kina, och anklagar Washington för att försöka elda på konflikten i regionen.
Taiwan är en etniskt och kulturellt kinesisk östat i Sydkinesiska havet med drygt 23 miljoner invånare.
Formellt heter staten "Republiken Kina" och härrör från det nationalistiska Kuomintang-partiets kinesiska republik som täckte hela det kinesiska fastlandet. När man under ledning av generalen Chiang Kai-shek förlorade inbördeskriget mot Mao Zedungs kommunistparti i efterdyningarna av andra världskriget, gick Kuomintang-ledningen i exil till Taiwan och behöll suveränitet där.
Den kommunistiska folkrepubliken Kina och Republiken Kina gör bägge anspråk på att representera den historiska entiteten Kina.