Kina i FN: ”Utred amerikanska biovapen i Ukraina”

Kriget i Ukraina

publicerad 8 november 2022
- av Isac Boman
Kina vill att FN:s säkerhetsråd undersöker anklagelserna.

Kinas vice FN-ambassadör Geng Shuang uppmanar det internationella samfundet att rikta sin ”fulla uppmärksamhet” mot uppgifterna om amerikanska militära biologiska aktiviteter i Ukraina för att få klarhet i anklagelsernas äkthet.

– Ryssland har vid upprepade tillfällen inkommit med anklagelser till FN:s säkerhetsråd om att USA misstänkts ägna sig åt biomilitära aktiviteter i Ukraina. Kina är mycket oroat, deklarerade Shuang inför säkerhetsrådet.

Shuang påpekar också att Kinas hållning är att varje bevis och ledtråd kopplad till brott mot konventionen om biologiska vapen omedelbart bör få medlemsländernas fulla uppmärksamhet och gås igenom grundligt så att man får svar på vad som har inträffat. Enligt Kinas representant kan FN:s säkerhetsråd själva genomföra en utredning på ett transparent sätt och därigenom påvisa sin effektivitet och auktoritet.

Ryssland har lämnat in förslag på en resolution för att få säkerhetsrådet att bilda en kommission och undersöka anklagelserna om amerikanska biovapen i Ukraina och uppgifter om biovapen som tillverkats i ukrainska laboratorier – ett förslag som dock blev nedröstat.

Det ryska försvarsministeriet har tidigare överlämnat vad man menar är bevis för att USA ägnat sig åt militära biologiska aktiviteter i Ukraina till FN:s säkerhetsråd. Ryska källor har också sagt att det finns uppemot 300 civila eller militära biologiska laboratorier runt om i världen.

USA har också medgett att man ägnat sig åt biologiska aktiviteter i Ukraina, men att man inte brutit mot några konventioner och att amerikanska experter bjudits in och arbetat tillsammans med sina ukrainska kollegor i landet. Enligt uppgifter har arbetet handlat om bland annat biosäkerhet och smittspårning och inte om några militära aktiviteter.

En talesman för FN säger att man inte är medvetna om några biomilitära program i Ukraina och att man heller inte har mandat eller teknisk kapacitet att undersöka saken närmare.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.