Kerry ville använda militärt våld mot Syriens regering

publicerad 1 oktober 2016
John Kerry

USA:s utrikesminister John Kerry förespråkade att USA ska sätta in militären mot Syriens president Bashar al-Assad och dennes regeringsstyrkor. Detta framgår i en nyligen läckt ljudinspelning.

Utsikterna för fred i Syrien ser för tillfället ut att vara väldigt små efter att vapenvilan mellan de stridande bröts i veckan. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon gick så långt som att säga att situationen i den syriska staden Aleppo är värre än i ett slakthus.

Nu framkommer det att USA:s utrikesminister John Kerry förespråkat att USA ska använda sig av militärt våld mot den syriska regeringen, rapporterar CNN, som tagit del av hemlig ljudinspelning.

– Det finns förmodligen tre eller fyra personer i Obamaadministrationen som förespråkar militärt våld. Jag förlorade argumentet. Jag har argumenterat för användandet av militärt våld. Jag var den som berättade att vi skulle attackera al-Assad för användningen av kemiska vapen, säger Kerry i klippet och syftar på den kemvapenattack i Aleppo från 2013, vilken USA har anklagat al-Assad för att ha utfört, utan att presentera några konkreta bevis.

Kerry menar att det var restriktioner enligt internationell lag samt motståndet i den amerikanska kongressen som förhindrade en militärintervention i Syrien. Vidare kritiserar Kerry Ryssland, som stödjer regeringsstyrkorna med bombräder mot rebellerna, vilka han menar inte bryr sig om internationell lag, vilket Kerry menar att USA gör.

– Vi beter oss inte som ryssar. Det är en helt annan standard, säger Kerry.

Under lördagen anklagade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov USA i en intervju med BBC för att USA kan tänka sig att använda den jihadistiska terrorgruppen Jabhat al-Nusra som en ”plan b” – om inte de USA-sponsrade rebellerna tar över makten från Bashar al-Assad.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.