Kerry ville använda militärt våld mot Syriens regering

publicerad 1 oktober 2016
John Kerry

USA:s utrikesminister John Kerry förespråkade att USA ska sätta in militären mot Syriens president Bashar al-Assad och dennes regeringsstyrkor. Detta framgår i en nyligen läckt ljudinspelning.

Utsikterna för fred i Syrien ser för tillfället ut att vara väldigt små efter att vapenvilan mellan de stridande bröts i veckan. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon gick så långt som att säga att situationen i den syriska staden Aleppo är värre än i ett slakthus.

Nu framkommer det att USA:s utrikesminister John Kerry förespråkat att USA ska använda sig av militärt våld mot den syriska regeringen, rapporterar CNN, som tagit del av hemlig ljudinspelning.

– Det finns förmodligen tre eller fyra personer i Obamaadministrationen som förespråkar militärt våld. Jag förlorade argumentet. Jag har argumenterat för användandet av militärt våld. Jag var den som berättade att vi skulle attackera al-Assad för användningen av kemiska vapen, säger Kerry i klippet och syftar på den kemvapenattack i Aleppo från 2013, vilken USA har anklagat al-Assad för att ha utfört, utan att presentera några konkreta bevis.

Kerry menar att det var restriktioner enligt internationell lag samt motståndet i den amerikanska kongressen som förhindrade en militärintervention i Syrien. Vidare kritiserar Kerry Ryssland, som stödjer regeringsstyrkorna med bombräder mot rebellerna, vilka han menar inte bryr sig om internationell lag, vilket Kerry menar att USA gör.

– Vi beter oss inte som ryssar. Det är en helt annan standard, säger Kerry.

Under lördagen anklagade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov USA i en intervju med BBC för att USA kan tänka sig att använda den jihadistiska terrorgruppen Jabhat al-Nusra som en “plan b” – om inte de USA-sponsrade rebellerna tar över makten från Bashar al-Assad.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!