Kerry: Vapenvilan kanske sista hoppet om att rädda Syrien

publicerad 13 september 2016
Inbördeskriget har tärt hårt på den syriska befolkningen. Här ses ett bostadskvarter i staden Homs i ruiner.

I lördags kom Ryssland och USA överens om att eldupphör ska gälla tills vidare i Syrien. USA:s utrikesminister John Kerry hoppas att vapenvilan, som i media beskrivits som ”skör”, kan bli ett steg på vägen mot att rädda Syrien.

Under de senaste fem åren har regeringstrupper legat i konflikt med rebeller och radikala islamister, som Islamiska staten, IS, i det syriska inbördeskriget som krävt uppemot en halv miljon liv och skickat miljontals människor på flykt.

I lördags kväll kom USA och Ryssland överens om ännu en vapenvila i Syrien. Vapenvilan kan bli betydande för lokalbefolkningen i de städer som drabbats hårdast av striderna eftersom humanitär hjälp kan möjliggöras.

”Det här kan vara sista chansen att rädda Syrien”, deklarerade USA:s utrikesminister John Kerry, enligt Voice of America.

Vid åttatiden på måndagskvällen lokal tid inleddes vapenvilan, men såväl Syriens premiärminister Bashar al-Assad som rebellerna är misstroende mot ett eldupphör. En fraktion inom Fria syriska armén, som slåss mot al-Assad, har deklarerat i ett uttalande att man inte kommer att följa vapenvilan.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


134 850 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.