Kerry: Vapenvilan kanske sista hoppet om att rädda Syrien

publicerad 13 september 2016
Inbördeskriget har tärt hårt på den syriska befolkningen. Här ses ett bostadskvarter i staden Homs i ruiner.

I lördags kom Ryssland och USA överens om att eldupphör ska gälla tills vidare i Syrien. USA:s utrikesminister John Kerry hoppas att vapenvilan, som i media beskrivits som “skör”, kan bli ett steg på vägen mot att rädda Syrien.

Under de senaste fem åren har regeringstrupper legat i konflikt med rebeller och radikala islamister, som Islamiska staten, IS, i det syriska inbördeskriget som krävt uppemot en halv miljon liv och skickat miljontals människor på flykt.

I lördags kväll kom USA och Ryssland överens om ännu en vapenvila i Syrien. Vapenvilan kan bli betydande för lokalbefolkningen i de städer som drabbats hårdast av striderna eftersom humanitär hjälp kan möjliggöras.

“Det här kan vara sista chansen att rädda Syrien”, deklarerade USA:s utrikesminister John Kerry, enligt Voice of America.

Vid åttatiden på måndagskvällen lokal tid inleddes vapenvilan, men såväl Syriens premiärminister Bashar al-Assad som rebellerna är misstroende mot ett eldupphör. En fraktion inom Fria syriska armén, som slåss mot al-Assad, har deklarerat i ett uttalande att man inte kommer att följa vapenvilan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!