Kashmirindustrin avslöjad: Getter skriker av smärta i ny grov video

publicerad 18 maj 2019
- av Per Nordin

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En ny videoutredning av Peta Asien som utfördes på kashmirfarmer och slakterier i Kina och Mongoliet – de två länder som står för 90% av världens kashmirproduktion – visar hur arbetare håller fast skrämda getter som gråter ut av smärta medan de får sina ben vridna och sitt hår utslitet med vassa metallkammar.

De getter som lämnades blodiga efter processen fick inget smärtstillande eller veterinärvård – en arbetare hällde helt enkelt risvin direkt i ett av djurens sår. De getter som inte längre ansågs lönsamma i Kina slaktades efter att arbetare slog dem i huvudet med hammare i ett försök att bedöva dem. I Mongoliet släpade arbetare djuren i ett ben till golvet i slakteriet innan de fick sin hals avskuren framför de andra getterna. Några sågs till och med röra på sig flera minuter senare.

H&M – den näst största modeförsäljaren i världen – har gått med på att förbjuda “konventionell” kashmir (den enda typ som företaget säljer) som resultat av utredningen. ASOS har tidigare förbjudit kashmir efter diskussioner med Peta, och efter att ha sett materialet från denna nya utredning har de nu tagit det avgörande steget att ta bort alla resterande kashmirprodukter från sin hemsida.

– Skräckslagna getters hår rycks ut och sedan slås djuren i huvudet med hammare och hackas ihjäl – allt för att tillverka tröjor och sjalar, säger Petas direktör Elisa Allen.

– Peta uppmanar alla försäljare att följa H&Ms och ASOS exempel och slopa all kashmir samt ber alla kunder om att lämna plågsamt tillverkade produkter på hyllan, fortsätter hon.

Kashmir har även den största påverkan på miljön av alla animaliska fibrer. Getter har en omättlig aptit, och då de äter rötter från plantor (vilket förhindrar nybildning), omvandlas ömtåliga grässlätter till öknar, något som bidrar till farliga föroreningar som är tillräckligt tät för att nå Nordamerika.

Peta noterar att varma, stilsäkra veganska material – inklusive bambu, Tencel, modal, viskos, ekologisk bomull och soja-kashmir (en biprodukt från produktionen av soja för konsumtion) – är lätt tillgängliga. Texten ovan bygger på ett pressmeddelande.

 

Den avslöjande videon kan här ses i sin helhet. OBS tittare varnas för mycket starka bilder!

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!