Kanadensiskt förslag: straffa dem som sprider ”konspirationsteorier” om coronaviruset

publicerad 2 maj 2020
- av Markus Andersson
Liberalen Dominic LeBlanc ansvarar för att ta fram lagstiftningen.

Kanadas regering vill ta fram en ny lag där det blir straffbart att sprida alternativa teorier och påstådd desinformation om coronaviruset. Den ansvarige ministern Dominic LeBlanc menar att det inte är en ”yttrandefrihetsfråga” och att avvikande teorier måste kriminaliseras eftersom man menar att det kan skada befolkningen.

Enligt CBC News har den kanadensiske toppolitikern och ministern Dominic LeBlanc inspirerats av brittiska förslag om att kriminalisera och straffa människor som sprider ”farlig desinformation” om coronapandemin.

LeBlanc säger att han redan har diskuterat stiftandet av en ny lag med de övriga ministrarna, inklusive justitieministern David Lametti, och att det kan komma att ta ett tag innan lagen blir verklighet även om de övriga ministrarna ställer sig positiva till förslaget.

– Lagstiftare och parlament träffas sällan på grund av den nuvarande kontexten med pandemin så det är inte en snabb lösning, men det är absolut någonting som vi som regering är öppna för, konstaterar han.

Han förklarar vidare att ”extraordinära tider kräver extraordinära åtgärder” och att en lagstiftning handlar om att ”skydda allmänheten”.

– Det här är ingen fråga om yttrandefrihet. Det här är en fråga om människor som aktivt arbetar för att sprida desinformation, oavsett om det är via farmar för troll och bottar, oavsett om det är statliga operatörer och oavsett om det är kufiga konspirationsteoretiker som får kickar av att skapa panik.

LeBlanc får dock inte bara hejarop för sina yttrandefrihetskränkande förslag utan även kritik från den kanadensiske oppositionsledaren Andrew Scheer.

– Vi blir oroliga när den här regeringen börjar tala om yttrandefrihetsfrågor. De har en usel historia de senaste åren när det kommer till att ta fram idéer som skulle kränka yttrandefriheten.

Scheer fortsätter att förklara att varje gång den kanadensiska regeringen börjar prata om att reglera vad människor får och inte får säga, så bör man möta det med en hälsosam dos skepticism och pekar på hur man flera gången under pandemin bytt strategier och rekommendationer.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!