Kamala Harris vill att Nasa kartlägger träd – för att bekämpa rasism

publicerad 11 november 2021
- av Per Nordin

Under en träff med Nasa frågade den amerikanska vicepresidenten Kamala Harris om myndigheten kan använda sina satelliter för att spåra antalet träd i respektive stadsdel och bostadsområde i förhållande till invånares ras i syfte att mäta ”miljöjämlikhet” – så att ingen särskild ras gynnas mer av träden än någon annan.

– Kan du mäta träd – en del av den data som du hänvisar till, miljörättvisa – som du också kan spåra via ras och deras genomsnitt i termer av antalet träd i kvarteren där människor bor? frågar Harris.

Vad träd har med raser och jämlikhetsdata att göra är inte helt klargjort och Harris välkända tendens att anspela på rasism inom de mest oväntade områden har fått henne att bli häcklad och hånad på sociala medier.

Jag kan inte komma över det faktum att miljörättvisa och trädjämlikhet är riktiga fraser som Demokraterna använder sig av”, twittrar den republikanske strategen Matt Whitlock och menar vidare att det låter som en ”parodi”.

Den afroamerikanske pastorn och politikern Leon Benjamin är inne på samma spår och skriver att Harris uttalande är som taget från en satirtidning medan Donald Trumps tidigare talskrivare Darren Beattie anser att Harris utspel vittnar om hur lite värt begreppet ”mångfald” faktiskt är.

Hashtaggen ”BlackTreesMatter” har också blivit populär efter att klipp med vice presidentens utspel fått spridning på nätet och flera användare frågar sig ironiskt om tanken är att träd ska fördelas ut till den svarta befolkningen som kompensation för slaveriet.

Den konservative kommentatorn Chad Greene försöker förklara Harris ståndpunkt och menar att den politiska vänstern anser att urbana områden har färre träd och är varmare än mer lantliga områden – vilket man i sin tur leder vidare till att europeiskättade amerikaner har ”privilegiet” att ha fler träd, kallare temperatur och renare luft, och att det är denna typ av ”ojämlikhet” som Harris vill bekämpa.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


116 310 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.