Källor: Ryssland kopplar om el från ukrainskt kärnkraftverk

Kriget i Ukraina

publicerad 19 augusti 2022
- av Isac Boman
Kärnkraftverket vid Zaporizhzhia.

Ryssland planerar att omdirigera elen från kärnkraftverket Zaporizjzja som man nu kontrollerar, enligt vad som uppges vara källor inifrån kärnkraftverket.

Det var i mars som Ryssland ockuperade Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja, som ligger i sydöstra Ukraina. Ukrainska arbetare är kvar men det har varit stundtals oroligt kring platsen sedan dess.

Sedan i slutet av juli har det skett ett flertal attacker både mot och kring området vid kärnkraftverket där Ukraina anklagar Ryssland för attackerna, trots att kärnkraftverket fortfarande är under rysk kontroll. Ryssland menar å sin sida att det är Ukraina som står för attackerna.


Annonser:


Nu menar ukrainska källor inifrån kärnkraftverket att Rysslands mål med ockupationen är att stjäla el, enligt Wall Street Journal. I bakgrunden ska man ha arbetat med en plan för hur man ska omdirigera elen via Krimhalvön och sedan vidare in i Ryssland.

I nuläget får Ukraina ungefär 20 procent av sin elproduktion från Zaporizjzja. Skulle omdirigeringen bli verklighet kan det således komma att få stora konsekvenser för EU – som är starkt engagerat i kriget och som trots en redan ansträngd energiförsörjning isåfall bedöms vara inställt på att försöka ersätta elen till Ukraina.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.