Judisk bosättare i SVT: “Antisemitismen ligger i de europeiska generna”

publicerad 13 oktober 2020

Antisemitism och hat mot judar ligger i de europeiska generna, och är något som nästan alla födda med i Europa. Det menar den Sverigefödde israeliska bosättaren Eli Weismann i ett uttalande i SVT:s Utrikesbyrån.

Uttalandet görs i ett avsnitt av Utrikesbyrån som behandlar Israels nya relationer med arabiska stater, och om den centrala roll som den amerikanske presidenten Donald Trumps ortodoxt judiske svärson och chefsrådgivare Jared Kushner har spelat i att liera Israel med allt fler arabiska stater.

Ett par judiska gäster medverkade mot bakgrunden i programmet, däribland Anneli Rådestad, chefredaktör på Judisk krönika, samt Eli Weismann, fyrtiotalist född i Stockholm som bott i Israel sedan 1986. Weismann lyfter först av allt fram att det är väldigt viktigt att Jared Kushner är med och formar Mellanösternpolitiken, eftersom han är jude.
– Han har ju naturligtvis då speciella känslor för landet Israel, menar Weismann som fortsätter med att berömma president Trump:

– Donald Trump är faktiskt den mest Israelvänliga ledaren som har funnits de sista tvåtusen åren.

Weismann framhäver vidare det positiva i att européer inte är inblandade, av både kulturella och biologiska orsaker.

Européerna är ju väldigt antisemitiska, det ligger ju i de europeiska generna. Antisemitismen är ju nästan alla födda med i Europa, det får de ju i sig med modersmjölken. Att hata judar är ju standard i Europa, menar han.

Några kritiska frågor om Weismanns rasistiskt betonade uttalanden följer inte i programmet, som istället fortsätter med frågor om huruvida han kommer att resa till Förenade Arabemiraten med de nya resereglerna som ska införas.

Judisk krönikas Anneli Rådestad uttrycker förståelse för den fientlighet som Weismann ger uttryck för, och menar att hans påtagliga antipati representerar en “skepsis mot EU och den europeiska Israelkritiken som varit väldigt stark de senaste åren” men att den samtidigt i stort är mer nyanserad, bland annat eftersom många judar har förankring i Europa.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!