Jordan Peterson blir av med sin titel vid universitetet i Cambridge på grund av tröjtryck

publicerad 27 mars 2019

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den populäre psykologen Jordan B Peterson får inte bli gästprofessor vid universitetet i Cambridge på grund av det tryck en annan person burit på sin tröja vid ett fototillfälle.

För en vecka sedan blev det känt att den världskände kanadensiske psykologen Jordan B Peterson fråntogs sin tidigare erbjudna gästprofessorstitel vid universitetet i Cambridge i Storbritannien.

Nu har ledningen för universitet publicerat en förklaring till varför Peterson stängts av på detta sätt.

Skälet är att man har hittat ett fotografi där han håller axlarna om en man som bär en tröja där det står ”Jag är en stolt islamofob”.

Att någon annan än han själv bär en sådan tröja i ett fotografi anses vara oförenligt med Cambridges värdegrund – inte på grund av åsikten som Peterson eller den andre mannen eventuellt har: Åsiktsfrihet är nödvändigt och garanterat inom universitetsvärlden, hävdar man. Däremot är det oförlåtligt att kränka någons ”identitet”.

Motiveringen ifrån universitetets vicekansler professor Stephen J. Troope lyder enligt följande:

För ett universitet är allt som minskar friheten att uttrycka idéer något oacceptabelt. Seriösa debatter kan knappast förekomma när några medlemmar i organisationen utsätts och därmed känner sig personligen attackerade, inte för deras idéer utan för själva deras identitet.

Uttalandet ifrån universitet kan läsas i sin helhet här.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!