Italiens försvarsminister: “Tid för Ryssland och Ukraina att förhandla”

Kriget i Ukraina

publicerad 6 maj 2024
- av Isac Boman
Guido Crosetto är en av grundarna till nationalkonservativa "Italiens bröder".

Allt fler europeiska politiker tycks börja tröttna på att fortsätta finansiera det utdragna kriget i Ukraina, en av dessa är Italiens försvarsminister Guido Crosetto. I en färsk intervju konstaterar han att Västs sanktioner har misslyckats och att det är hög tid att gå till förhandlingsbordet.

Crosetto, en av grundarna till nationalkonservativa ”Italiens bröder” som tog regeringsmakten efter förra valet, har redan tidigare lyft behovet av att nå en diplomatisk lösning på konflikten i Ukraina, och pekat på att det inte är hållbart att Västländerna fortsätter med vapenleveranser till Ukraina och sanktioner mot Ryssland i all evighet.

– Det enda sättet att lösa den här krisen är att involvera alla, först vapenvila och sedan fred, förtydligade han i en intervju med Il Messaggero under måndagen.

Reportern hävdar att Ryssland och Vladimir Putin inte visat några tecken på att vilja förhandla, ett argument som försvarsministern avfärdar.

– Det är ett bra argument för att vi borde anstränga oss ännu mer. Vi får inte överge den diplomatiska vägen, hur osannolik den än kan tyckas vara.

Zelenskyj lyssnade inte

Crosetto berättar vidare att han förra året försökte få Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att ställa in sin planerade våroffensiv – men att försöket misslyckades.

– Han lyssnade inte, berättar han.

Förra hösten medgav Crosettos partiledare och landets premiärminister Giorgia Meloni att Europas ledare börjar tröttna på kriget i Ukraina.

– Jag ser att det finns en hel del trötthet, jag måste säga sanningen, från alla sidor. Vi är nära det ögonblick då alla förstår att vi behöver en väg ut, medgav hon när hon trodde sig tala med högt uppsatta tjänstemän från Afrikanska unionen – i själva verket var det dock de ryska komikerna Vovan och Lexus som ”busringde” till premiärministern.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!