Israels försvarsminister: ”Vi strider mot mänskliga djur”

Israels ockupation av Palestina

publicerad 10 oktober 2023
- av Isac Boman
Försvarsminister Yoav Gallant och soldater från IDF.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under måndagen meddelade Israels försvarsminister Yoav Gallant att man inlett en ”fullständig belägring av Gaza” och deklarerade vidare att det inte är människor man slåss mot – utan djur i mänsklig form.

– Vi inför en fullständig belägring av Gaza. Det kommer inte att finnas någon elektricitet, ingen mat, inget vatten, inget bränsle. Allt kommer att vara stängt.

– Vi slåss mot mänskliga djur och vi agerar därefter, fortsatte han.

“En krigsförbrytelse”

Efter helgens blodiga palestinska attacker har Israel formellt förklarat krig mot Hamas och minst 500 personer ska ha dödats i bombningar av Gaza – däribland många kvinnor och barn.

Att Israels försvarsminister nu beskriver sina fiender som ”djur” har fått människorättsgrupper att rasa och Omar Shakir, ordförande för Human Rights Watch i Israel och Palestina, kallar uttalandet för ”avskyvärt”.

– Att beröva befolkningen i ett ockuperat område mat och elektricitet är kollektiv bestraffning, vilket är en krigsförbrytelse, liksom att använda svält som ett vapen i krig. Internationella brottmålsdomstolen bör notera denna uppmaning att begå ett krigsbrott, fortsätter han.

Efter Hamas attacker där minst 700 israeler dödades och över 2400 skadades har Israel svurit att utplåna den militanta palestinska organisationen en gång för alla – någonting som bedömare menar kommer att leda till ett mycket stort antal civila dödsoffer och en förstörd palestinsk infrastruktur.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!