Israels finansminister: ”Västvärlden bör ta emot palestinierna”

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 15 november 2023
- av Jan Sundstedt
Bezalel Smotrich menar att västvärlden har ett moraliskt ansvar att ta emot palestinierna.

Bezalel Smotrich, finansminister och ledare för Religiösa sionistpartiet uppmanar palestinierna i Gaza att lämna sina hem och istället ”frivilligt emigrera” till västvärlden.

– Detta är den rätta humanitära lösningen för invånarna i Gaza och hela området efter 75 år som fattiga flyktingar, hävdar han.

Nyligen framförde flera Likud-politiker samma hållning och uppmanade i en debattartikel länder i Europa att ta emot flyktingarna från Gaza.

Jag välkomnar initiativet med frivillig omplacering av Gazas araber till länder över hela världen. Detta är den rätta humanitära lösningen för invånarna i Gaza och hela området efter 75 år som fattiga flyktingar. Majoriteten av Gazaborna är fjärde och femte generationen av 1948 års flyktingar som, istället för att rehabiliteras för länge sedan som hundratals miljoner flyktingar runt om i världen, hölls gisslan i Gaza i fattigdom och överbefolkning och var en symbol för önskan att förstöra staten Israel och för flyktingarnas återvändande till Jaffa, Haifa, Acre och Tiberias”, skriver Smotrich.

Enligt den sionistiske politikern är det de undermåliga levnadsförhållandena i Gaza som lett till palestiniernas ”hat” mot Israel och judar och fått dem att vilja ”förstöra” Israel.

”Enda lösningen”

Det lilla området Gazaremsan, som inte har några naturresurser eller oberoende inkomstkällor, har ingen chans till oberoende, ekonomisk och diplomatisk existens i en sådan hög täthet på lång sikt. Därför är den enda lösningen för att få slut på lidandet och smärtan för både judar och araber att länder runt om i världen som verkligen vill flyktingarnas bästa tar emot dem tillsammans med stöd och ekonomiskt bistånd från det internationella samfundet, inklusive staten Israel”, fortsätter han.

Varför Europa, som redan drabbats hårt av främmande massinvandring, nu skulle vilja ta emot ännu fler migranter är dock oklart – det framgår inte heller varför ansvaret för palestiniernas välbefinnande ska läggas på västvärlden, istället för på Israel och kringliggande arabländer.

På sociala medier pekar många på att det är just på grund av Israels agerande och förda politik som livet i Gaza är outhärdligt för många palestinier och att ”lösningen” att tömma Gaza på dess invånare och förflytta dessa till väst är både orimlig och oacceptabel.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!