Utrikes

Israeliska uppgifter: Trump planerar fredsförslag

Israels premiärminister "Bibi" Netanyahu med Donald Trump.

Den israeliska tidningen Israel Hayom har publicerat vad man hävdar vara läckta uppgifter från en anonym källa om Donald Trumps så kallade “Deal of the century” – ett kommande förslag om fredsavtal mellan Israel och Palestina. Det rapporterar den statliga iranska nyhetskanalen Press-TV.

Förslaget sägs bland annat innehålla en punkt om att etablera en ny palestinsk stat kallad “Nya Palestina”, som ska innefatta såväl Gaza som Västbanken. Avtalet ska dock exkludera områden där israeliska bosättningar etablerats.
Nya Palestina ska vidare inte tillåtas ha någon armé, utan istället ingå i ett försvarsfördrag med Israel. En motorväg mellan Västbanken och Gazaremsan ska byggas, samt två rutter till Jordanien samtidigt som gränsen till Jordanien i övrigt ska kontrolleras av Israel.
Avtalet ska också vara villkorat med att USA upphör med ekonomiskt stöd till Israel samt även isolerar Palestina ekonomiskt ifall man inte skriver under avtalet. Om endast det palestinska ledarskapet för Gazaremsan inte skriver under, ska USA understöda Israel för att bekämpa Gaza-styret.

Israel Hayom har av rivaliserande israelisk media benämnts som “Bibiton” (ung. “Bibis tidning”), vilket anspelar på dess stöd för premiärministern Benjamin “Bibi” Netanyahu och det israeliska regeringspartiet Likud.


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 

 

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!