Israeliska soldater: “Fritt fram att skjuta barn och gamla”

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 10 juli 2024
- av Isac Boman
Sedan invasionen av Gaza inleddes har ett stort antal krigsförbrytelser inrapporterats.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Flera israeliska soldater vittnar nu om hur Israels armé systematiskt avrättar civila palestinier för att de befinner sig på “fel plats” och hur det i praktiken är fritt fram för soldaterna att skjuta när de själva känner för det.

– Det är tillåtet att skjuta alla, en ung flicka eller en gammal kvinna, berättar en av dem.

Sedan invasionen av Gaza inleddes har det cirkulerat ett antal filmklipp på sociala medier som tycks visa summariska avrättningar och andra israeliska övergrepp mot obeväpnade eller civila palestinier.

Samtidigt har det varit mycket svårt att rapportera sakligt och korrekt från Gaza, dels eftersom den israeliska militären valt att kraftigt begränsa journalisters rörelsefriheter och dels eftersom få reportrar vågar rapportera från plats då detta är förenat med livsfara – hittills har närmare 110 journalister dödats i samband med att de rapporterat från konflikten.

Vänsterorienterade +972 Magazine och Local Call har dock talat med sex israeliska soldater som deltagit i invasionen, och dessa bekräftar tidigare vittnesmål om att det var fritt fram för dem att öppna eld mot palestinier i princip helt som de kände för – inklusive civila.

De sex soldaterna som alla utom en vill vara anonyma av rädsla för repressalier berättar om hur israeliska soldater ”rutinmässigt” avrättade civila palestinier bara för att dessa gått in i ett område som militären definierat som en ”no-go-zon” och hur mängder med människolik sedan lämnades att ruttna eller ätas upp av vilda djur.

“Total handlingsfrihet”

Källorna berättar vidare att kropparna göms undan först inför att internationella hjälpkonvojer anländer till platser så att “bilder av människor i långt framskridna stadier av förruttnelse inte kommer ut” och två av vittnen berättar om att den israeliska armén har som policy att sätta eld på palestinska hem efter att de ockuperats.

Flera av soldaterna uppger också hur de kunde skjuta fritt utan några restriktioner och att de ofta sköt på måfå för att lindra tristess eller ”lätta på trycket” – bland annat mot trottoarer, förmodat övergivna byggnader eller trottoarer.

– Det rådde total handlingsfrihet. Om det finns en känsla av hot behöver man inte förklara – det är bara att skjuta, berättar en soldat och tillägger att så fort någon närmar sig är det tillåtet att skjuta dem – oavsett vem det är.

– Det är tillåtet att skjuta alla, en ung flicka eller en gammal kvinna.

“Helt galet”

Han berättar vidare om en incident där 15 till 20 palestinier avrättades bara för att de sprang åt fel håll i samband med en evakuering av en skola och att alla palestinska män betraktas som misstänkta terrorister.

– Det är förbjudet att gå omkring och alla som är utomhus är misstänkta. Om vi ser någon i ett fönster som tittar på oss så är han misstänkt och du skjuter.

– När det inte finns några andra IDF-styrkor (i området)... är skjutandet mycket obegränsat, helt galet. Och inte bara med handeldvapen, utan även med kulsprutor, stridsvagnar och granatkastare, förklarar en annan soldater och berättar om hur en palestinsk familj med två barn dödades för att de gick omkring utomhus.

26-årige Yuval Green som är den ende av soldaterna som framträder under eget namn ger samma bild och säger att ”folk sköt bara för att slippa tristessen”.

“Kriget skadar gisslan”

Att det är fritt fram för de israeliska soldaterna att skjuta lite som de känner förr är dock förenat med stora risker – även för dem själva. Av minst 324 dödade israeliska soldater har närmare 30 blivit ihjälskjutna av sina egna.

Green menar vidare att den israeliska militären uppvisade en djup likgiltighet inför de israeler som tagits som gisslan av Hamas – bland annat genom att soldaterna rutinmässigt sprängde tunnlar utan att först kontrollera dem, även om det innebar att eventuella gisslan som befann sig där skulle dödas. I ett annat fall sköt israelisk militär ihjäl tre personer i gisslan, trots att dessa viftade med vita flaggor.

– Det störde mig mest … att de fortsatte att säga att ‘vi är här för gisslan’, men det är uppenbart att kriget skadar gisslan. Det var min tanke då och det visade sig vara sant, förklarar Green.

“Skjut först – fråga sedan”

En officer berättar att det i teorin krävs högre auktorisation att skjuta mot sjukhus, kliniker, skolor, religiösa institutioner och byggnader som tillhör internationella organisationer – men i praktiken var det nästan alltid upp till brigaderna själva att avgöra när man skulle skjuta skarpt.

– Jag kan räkna på ena handens fingrar de fall där vi blev tillsagda att inte skjuta. Även när det gäller känsliga saker som skolor känns godkännandet bara som en formalitet.

– Andan i operationsrummet var ‘Skjut först, ställ frågor senare’. Det var konsensus … Ingen kommer att fälla en tår om vi jämnade ett hus med marken när det inte behövdes, eller om vi sköt någon som vi inte behövde skjuta.

Soldaterna vittnar också om särskilda ”dödszoner” i Gaza där den israeliska militären opererade och där samtliga palestinier som påträffas dödades omedelbart. Ofta kändes det som att soldaterna tävlade om hur många ”terrorister” de dödat varje dag och man firade och jublade när man såg hur byggnader i Gaza förvandlades till ruiner, samtidigt som det ofta argumenterades för att även den palestinska civilbefolkningen var ”medskyldiga” till Hamas blodiga attacker den 7 oktober.

– Även jag, som är en ganska vänsterorienterad soldat, glömmer mycket snabbt att det här är riktiga hem (i Gaza) Det kändes som ett datorspel. Först efter två veckor insåg jag att det är (verkliga) byggnader som faller: om det finns invånare där, förklarar en soldat.

“De flesta bar inga vapen”

Flera vittnar också om hur palestinier avrättats även efter att det stått klart att de är civila – ofta i samband med att de letar efter mat som fallit av hjälptransporter.

– Jag såg många civila – familjer, kvinnor, barn. Det finns fler dödsfall än vad som rapporteras. Vi befann oss i ett litet område. Varje dag dödas minst en eller två (civila) för att de gick i ett område som inte får beträdas. Jag vet inte vem som är terrorist och vem som inte är det, men de flesta av dem bar inte några vapen, berättar en annan.

Sedan invasionen av Gaza inleddes har närmare 39 000 palestinier dödats, enligt lokala myndigheter, ytterligare drygt 60 000 har skadats och tiotusentals rapporteras saknade.

Israel har hela tiden hävdat att det handlar om en militär operation där syftet är att eliminera Hamas, men i takt med att rapporterna om övergrepp har blivit allt fler hörs också fler röster som argumenterar för att det Israel ägnar sig åt i Gaza är att betrakta som folkmord.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!