Israeliska journalisten: “Israels och Palestinas folk har sålts till högre makter”

Situationen vid Gazaremsan

  • Den 7 oktober 2023 skedde den blodigaste pogromen i Israels moderna historia, där 1400 israeler dödades i en rå attack av den islamistiska terrororganisationen Hamas.
  • Många ställer sig frågande till hur en av världens mest högteknologiska militärmakter och avancerade underrättelsetjänster helt kunde missa Hamaskrigarnas grovhuggna penetration av vad som utgjort världens hårdast bevakade gränsområde.
  • Den israeliska journalisten Efrat Fenigson är en av de som därtill anmärker på att militären som skulle skydda israeliska bosättningar nära Gaza istället mobiliserades till Västbanken - med hänvisning till ”säkerhetsskäl”.
  • - Detta väcker allvarliga frågor hos mig om den israeliska underrättelsetjänsten - vad var det som hände? frågar hon sig.
publicerad 9 november 2023
- av Isac Boman
I ett cyniskt politiskt spel har både israeler och palestinier förts bakom ljuset, menar bland andra den israeliska journalisten Efrat Fenigson och en tidigare IDF-soldat med bakgrund i den militära underrättelsetjänsten.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Cirka 06.30 på lördagen den 7 oktober meddelade Hamas att man inlett en militär operation mot Israel och att man på kort tid avfyrat 6000 raketer mot israeliska mål. Samtidigt tog sig uppemot 2900 palestinska militanter in i Israel med hjälp av motorcyklar, bulldozrar, skärmflygplan, båtar, traktorer och andra fordon och öppnade eld i staden Sderot.

Enligt israeliska myndigheter tog sig Hamas in i Israel genom gränsen på minst sju olika platser och invaderade förutom Sderot också fyra mindre israeliska samhällen och två militärbaser. Israeliska medier rapporterade att ytterligare tre samhällen i gränsområdet tagits över av Hamas.

Bland annat attackerades en festival i närheten av Reím vilket resulterade i minst 270 dödade civila och att flera hundra människor fördes till Gaza som gisslan.

1400 dödade

Enligt officiella uppgifter dödades minst 1400 israeler i Hamas grymma attacker – varav 1033 civila, 275 soldater och 58 poliser. Ytterligare 3400 ska ha skadats och minst 247 personer togs som gisslan – den enskilt blodigaste terrorattacken i Israels historia.

Tre dagar senare uppgav israelisk militär att mer än 1500 av Hamas krigare dödats på israeliskt territorium och att gränserna i princip åter var helt säkrade. Kort efter Hamas attacker svarade Israel med omfattande bombningar över Gaza och svor att utplåna Hamas.

Många ställer sig samtidigt frågande till hur Hamas attack överhuvudtaget kunde genomföras utan att stoppas vid gränsen, något som uppmärksammas bland annat av journalisten och författaren David Sörensen i en dokumentärfilm om händelseförloppet. Det pekas framförallt på att Israel har en av världens mest högteknologiska militärer och att gränsen mellan Israel och Gaza är den hårdast bevakade i världen med säkerhetsstaket och sensorer som larmar när någon försöker ta sig förbi – även små djur.

Trots detta lyckades Hamas med just detta, att ta sig förbi och spränga stängslen, förstöra byar och hem och börja mörda civila israeler utan att möta på något större motstånd.

Man måste förstå att detta inte är en massiv armé som invaderar Israel, det är i princip ett litet antal terrorister. Israels mäktiga militär hade kunnat stoppa dem i en handvändning, men det gjorde de inte, menar Sörensen vars uppfattning även delas av israeliska militärer.

“Israels och Palestinas folk har sålts till högre makter”

Bland andra en kvinna som tjänstgjorde i den israeliska militära underrättelsetjänsten och var en del av IDF-styrkorna under Gazakriget 2014 menar, utgående från sin egen erfarenhet, att det är otänkbart att så många krigare från Hamas skulle kunna ta sig in i Israel utan att alla nödlarm omedelbart aktiveras.

– Lyssna noga: Det finns inte en chans i världen att någon kan närma sig gränsen utan att vi vet om det. Observatörerna sitter i bunkrarna och kan inte röra sina ögon. De tittar på skärmen hela tiden. En duva eller stork som närmar sig gränsen varnar omedelbart alla styrkor i sektorn, det finns inte en chans i helvete att de inte såg 400 män med traktorer komma.

– Enligt min mening finns det inte en chans att Israel inte visste vad som var på väg. Vad hände med världens starkaste armé? Hur kommer det sig att gränsövergångarna var vidöppna? Något är väldigt fel här, något är väldigt konstigt, fortsätter hon.

Den israeliska journalisten och medborgarrättsaktivisten Efrat Fenigson är inne på ett liknande spår och anmärker att militären som skulle skydda israeliska bosättningar nära Gaza istället mobiliserats till Västbanken – med hänvisning till ”säkerhetsskäl”.

De säger att cirka 60-80 procent av området lämnades utan de israeliska styrkor som skulle ha varit där. För ett år sedan genomfördes en militär operation för att förbereda sig för sådana händelser och fortlöpande finns det utbildningar för denna typ av scenarier. Detta väcker allvarliga frågor hos mig om den israeliska underrättelsetjänsten – vad var det som hände? frågar hon sig.

Även den amerikanske NSA-visselblåsaren Edward Snowden uttrycker skepsis kring huruvida man från israelisk sida faktiskt inte haft förutsättningar att förutse Hamas operation, mot bakgrund av den avancerade teknik man har tillgång till.

Efrat Fenigson pekar på att det av allt att döma finns ett cyniskt politiskt spel bakom händelseförloppet och sågar Netanyahu-regimen som “lika korrupt som den föregående”.

– Om jag vore konspirationsteoretiker skulle jag säga att detta känns som ett verk av den djupa staten. Det känns som om Israels folk och Palestinas folk än en gång har sålts till de högre makterna som styr, fortsätter journalisten.

“Nu kan de göra vad de velat göra i årtionden”

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om att Israel var med och byggde upp och finansierade de krafter som sedan kom att bli Hamas, som ett sätt att splittra palestinierna gentemot den populäre PLO-ledaren Yasser Arafat – men David Sörensen går längre än så och menar att Hamas var och fortsättningsvis är Israels direkta skapelse – med syftet att legitimera övervåld, förtryck och invasioner riktade mot den palestinska civilbefolkningen.

– Med varje operation under falsk flagg är det alltid samma princip. Någon enhet vill begå ett fruktansvärt brott men de vill inte bli anklagade för det så de måste använda en annan entitet att flytta skulden till.

Sörensen pekar på att premiärminister Benjamin Netanyahu och andra israeliska makthavare länge haft som målsättning att ta över hela Gazaremsan – och att man nu ser sin chans att göra just detta.

I det här fallet är det mycket tydligt, de använder Hamas. Nu har de rätt att göra något de har velat göra i årtionden. Att fullständigt utplåna hela Gazaremsan och begå ett fruktansvärt folkmord på det palestinska folket, menar han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!