Israelisk rapport: ”Strategiskt klokt att fördriva palestinier till Egypten”

Israels ockupation av Palestina

publicerad 4 juli 2024
- av Isac Boman
Palestinsk familj på flykt.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Redan under hösten 2023 rekommenderade det israeliska underrättelsedepartementet att Gazas palestinska befolkning permanent tvångsförflyttas till den egyptiska öknen. En sådan folkfördrivning skulle ”ge positiva och långsiktiga strategiska resultat”, förkunnade man.

Det rådgivande dokumentet förutser en process i tre steg, inklusive upprättandet av tältstäder i Sinai och öppnandet av en humanitär korridor, följt av byggandet av städer i norra Sinai från vilka det inte skulle finnas någon återvändo”, noterar WikiLeaks.

Enligt förslaget ska Israel också etablera ett flera kilometer djupt ”ingenmansland” på egyptiskt territorium för att försäkra sig om att inga palestinier någonsin kan återvända.

Vidare rekommenderas det även att europeiska och arabiska länder också tar emot ett stort antal av de palestinska flyktingar som Israel fördrivit.

750 000 fördrevs

En annan israelisk rapport från Misgav-institutet som leds av den tidigare israeliske nationelle säkerhetsrådgivaren Meir Ben-Shabbat har tidigare kommit till liknande slutsatser och man menar att ”det för närvarande finns en unik och sällsynt möjlighet att evakuera hela Gazaremsan i samordning med den egyptiska regeringen”.

Att fördrivna hela Gazas palestinska befolkning beskrivs vidare som ”hållbart och ekonomiskt gångbart” och påstås ligga i linje med Israels, Egyptens, Saudiarabiens och USA:s “geopolitiska intressen“.

Det bör också noteras att det inte är första gången Israel fördriver hundratusentals palestinier som sedan aldrig tillåts återvända till sina forna hem. 1948 fördrevs uppskattningsvis 750 000 araber från sina hem i det dåvarande brittiska Palestinamandatet och tvingades fly till Gaza, Västbanken, Jordanien, Syrien och Libanon och vars återvändande sedan dess aktivt förhindrats av Israel.

Idag beräknas cirka två tredjedelar av Gazas befolkning bestå av flyktingar eller ättlingar till flyktingar från andra delar av det historiska Palestina, och det finns en utbredd rädsla för att ännu en gång tvingas lämna sina hem för gott.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!