Israelisk överrabbin liknar svarta människor vid apor

publicerad 21 mars 2018
Israels president Reuven Rivlin och Yitzhak Yosef samtalar

Israels sefardiske överrabbin Yitzhak Yosef har hamnat i blåsväder för ett uttalande där han liknar svarta människor vid apor.

Det var under helgen som Yosef höll en föreläsning. Under föreläsningen sade han bland annat att ett svart barn som föds av två vita föräldrar är en ”apa” och en ”differentierad varelse”, rapporterar den judiska nyhetsbyrån JTA.

Uttalandet har mött kritik, även från judiskt håll. Den amerikansk-judiska lobbyorganisationen Anti-Defamation League, ADL, har fördömt Yosefs uttalande och kallat det för ”oacceptabelt”.

Yitzhak Yosef är son till Ovadia Yosef, som mellan åren 1973-1983 var Israels sefardiske överrabbin. Liksom sin son har Ovadia Yosef hamnat i blåsväder för en rad kontroversiella uttalanden. Bland annat har han sagt att icke-judars enda syfte är att tjäna det judiska folket. Han har även kallat araber för ”ormar”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.