Israel vill tvångsförflytta palestinier till “humanitära öar”

Israels ockupation av Palestina

publicerad 14 mars 2024
- av Jan Sundstedt
Majoriteten av palestinierna i Rafah har flytt dit från andra delar av Gaza.

Daniel Hagari, talesman för Israels militär IDF, låter inför den kommande markoffensiven mot Rafah meddela att man har för avsikt att tvångsförflytta uppemot 1,4 miljoner palestinier från staden till “humanitära öar” i centrala Gaza.

Åtgärden syftar till att “säkerställa gränssäkerheten och minska spänningen i området“, inför den storskaliga israeliska markoffensiven mot Rafah.

– Vi måste se till att 1,4 miljoner människor – eller åtminstone en betydande del av 1,4 miljoner människor – kommer att flytta, sade Daniel Hagari, talesman för Israel Defense Forces (IDF), vid en pressträff på onsdagen.

På frågan om vart det enorma antalet människor ska flyttas svarade Hagari: – Vart? Till humanitära öar som vi ska skapa tillsammans med det internationella samfundet.

Samordnas med Egypten

Hagari specificerade inte när evakueringarna kommer att påbörjas eller hur mycket tid som kommer att ges innan markstyrkorna inleder attacken. Tidpunkten kommer att samordnas med grannlandet Egypten, som tydligt kräver att flyktingar från Gaza inte ska drivas in på deras territorium.

Den planerade flytten möts av kritik från människorättsorganisationer och politiska ledare över hela världen, samtidigt kräver USA:s utrikesminister Antony Blinken en “trovärdig” plan för att skydda civila innan offensiven inleds.

IDF hävdar att de fördrivna civila kommer att dirigeras till säkra zoner i Gazas mitt innan offensiven mot Rafah inleds. De “humanitära öarna” ska enligt IDF erbjuda tillfälligt skydd och nödvändiga förnödenheter till de flyttade civila.

Cirka 1,5 miljoner palestinier befinner sig för närvarande i Rafah – den absoluta majoriteten flydde dit på uppmaning av Israel, som då hävdade att staden var en “säker zon” – en ståndpunkt man snabbt övergav och istället började argumentera för att Hamaskrigare använder staden som bas och att även Rafah är ett legitimt militärt mål.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!