Utrikes

Israel vill bygga gränsstängsel mot Jordanien

Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu säger att ett gränsstängsel vid den israelisk-jordanska gränsen är nödvändigt för Israels säkerhet. Samtidigt utökar Israel sitt byggande av bosättningar på ockuperad mark.

Stängslet skulle sträcka sig från Döda havet till staden Eilat i södra Israel. Det skulle stärka Israels närvaro i den strategiskt viktiga Jordandalen.
– De här säkerhetsarrangemangen är betydelsefulla för oss, sade Benjamin Netanyahu enligt Daily Telegraph.

På söndagen deklarerade Israels ultra-nationalistiska regering att 1859 nya bosättningar skulle byggas i östra Jerusalem och på Västbanken.

I förra veckan godkände även Israel byggandet av 5000 bosättningar. Någonting som enligt journalisten Robert Tait är ett försök för den israeliska regeringen att stilla ilskan hos högerkrafterna i Israel efter att landet släppt ut 26 palestinska fångar.

Palestina fördömer de israeliska planerna på ett gränsstängsel vid den jordanska gränsen.

– Uttalanden från Israels premiärminister om att bygga en mur i Jordandalen är endast ett proaktivt steg till att underminera utrikesminister Kerrys besök, sade en talesman för den palestinske presidenten till nyhetsbyrån Wafa.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!