Israel vill bygga gränsstängsel mot Jordanien

publicerad 4 november 2013

Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu säger att ett gränsstängsel vid den israelisk-jordanska gränsen är nödvändigt för Israels säkerhet. Samtidigt utökar Israel sitt byggande av bosättningar på ockuperad mark.

Stängslet skulle sträcka sig från Döda havet till staden Eilat i södra Israel. Det skulle stärka Israels närvaro i den strategiskt viktiga Jordandalen.

– De här säkerhetsarrangemangen är betydelsefulla för oss, sade Benjamin Netanyahu enligt Daily Telegraph.


Annonser:


På söndagen deklarerade Israels ultra-nationalistiska regering att 1859 nya bosättningar skulle byggas i östra Jerusalem och på Västbanken.

I förra veckan godkände även Israel byggandet av 5000 bosättningar. Någonting som enligt journalisten Robert Tait är ett försök för den israeliska regeringen att stilla ilskan hos högerkrafterna i Israel efter att landet släppt ut 26 palestinska fångar.

Palestina fördömer de israeliska planerna på ett gränsstängsel vid den jordanska gränsen.

– Uttalanden från Israels premiärminister om att bygga en mur i Jordandalen är endast ett proaktivt steg till att underminera utrikesminister Kerrys besök, sade en talesman för den palestinske presidenten till nyhetsbyrån Wafa.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.