Den israeliska regeringen har godkänt ett förslag som innebär att antalet judiska bosättare på de illegalt ockuperade Golanhöjderna ska fördubblas.
– Att stärka Golan är att stärka staten Israel, slår Benjamin Netanyahu fast.
Enligt premiärministern fattades beslutet att utöka den av omvärlden fördömda ockupationen ”mot bakgrund av kriget och den nya fronten mot Syrien och utifrån en önskan att fördubbla befolkningen på Golan”.
– Att stärka Golan är att stärka staten Israel, och det är särskilt viktigt just nu. Vi kommer att fortsätta att hålla fast vid det, få det att blomma och bosätta oss i det, lovar regeringschefen.
Israel erövrade Golanhöjderna från Syrien under sexdagarskriget 1967 och annekterade sedan området 1981. De flesta länder i världen, bortsett från USA, förkastar Israels ockupation av området, som är illegal enligt internationell rätt – men trots det lever där idag cirka 20 000 judiska bosättare i 30 bosättningar.
”Enorm säkerhetsbetydelse”
Från 1970-talet fram till början av december var de israeliska styrkorna på Golanhöjderna åtskilda från syrisk militär genom en buffertzon på den israeliska sidan av gränsen. Men när Bashar al-Assads regering i Damaskus störtades svarade Tel-Aviv snabbt med att skicka in soldater i buffertzonen och utropa det till en ”säkerhetszon” fritt från ”tunga strategiska vapen och terroristinfrastruktur”.
Trots fördömanden från FN och omvärlden deklarerade försvarsminister Israel Katz i helgen också att de israeliska styrkorna fått order att stanna kvar över vintern på syriska Hermonberget, med hänvisning till att området är av ”enorm säkerhetsbetydelse” för Israel.
Kritiker pekar på att Israels agerande i Syrien är en del av en större trend som också syns i Västbanken och Gaza, och där målsättningen är att permanent erövra dessa områden och göra dem till en del av det ”Stor-Israel” Netanyahus högerextrema regeringspartner strävar efter.