Israel annekterar område på Västbanken – största ockupationen på 30 år

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 4 juli 2024
- av Markus Andersson
Delar av Jordandalen

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den israeliska fredsrörelsen Peace Now rapporterar att Israel nyss har godkänt annekteringen av ett 13 kvadratkilometer stort område på Västbanken – den mest omfattande enskilda israeliska ockupationen på tre decennier.

Palestinierna som bor i området får inte längre använda marken som framöver kommer att klassas som den israeliska statens egendom.

Netanyahus regering, understödd av högerextrema sionistiska partier som Religiösa sionistpartiet och Judisk makt, har intensifierat annekteringarna den senaste tiden och har sedan början av 2024 nu sammanlagt ockuperat närmare 24 kvadratkilometer mark i området.

Antalet israeliska bosättningar har också ökat sedan förra hösten och även om det är Gaza som är allra hårdast drabbat av kriget så har konflikter också blossat upp på Västbanken.

I det palestinska området finns sedan tidigare ett stort antal israeliska bosättningar där närmare en halv miljoner israeler också lever. Det internationella samfundet, inklusive EU, har fördömt bosättningarna och anser att dessa är att betrakta som illegala enligt internationell rätt.

Den nu beslagtagna marken ligger i Jordandalen, nordost om Ramallah och kommer att hyras ut till israeliska medborgare samtidigt som privat palestinskt ägande förbjuds, rapporterar qatariska Al Jazeera.

“Kämpar mot Israels intressen”

Markstölderna och de illegala israeliska bosättningarna betraktas av många som ett av de största hindren för att få till fred mellan israeler och palestinier, och Peace Now menar att en tvåstatslösning måste bli verklighet.

Idag står det klart för alla att den här konflikten inte kan lösas utan en politisk lösning som etablerar en palestinsk stat vid sidan av Israel Ändå väljer den israeliska regeringen att faktiskt göra det svårt och distansera oss från möjligheten till fred och att stoppa blodsutgjutelsen”, skriver man i ett uttalande.

Israels högerextrema finansminister Bezalel Smotrich (Religiösa sionistpartiet) har lovat att ”översvämma” Västbanken med en miljon nya israeliska bosättare.

Netanyahu och Smotrich är fast beslutna att kämpa mot hela världen och mot Israels folks intressen för att gynna en handfull bosättare”, konstaterar Peace Now vidare.

Utöver de 500 000 israeliska bosättarna lever också cirka tre miljoner palestinier på Västbanken. Dessa lyder i praktiken under israeliskt militärstyre med dagliga räder och massarresteringar där närmare 10 000 palestinier gripits sedan oktober och minst 553 dödats.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!