Utrikes

Isländska elever nobbar mångkulturell skola i Reykjavik

Bara var femte elev som börjar i Fellaskóli i östra Reykjavík i höst har isländska som modersmål. Antalet sjätteklassare på samma skola har halverats det senaste året. Detta beror på att föräldrarna väljer att skicka sina barn till skolor med större andel islänningar.

Fellahverfi i Breiðholt i östra Reykjavík, där Fellaskóli ligger, är ett av Islands mest mångkulturella områden. Endast en fjärdedel av eleverna på skolan kommer från hem där föräldrarna har isländska som modersmål.
När höstterminen börjar har sjätte klass näst intill halverats, anledningen är att föräldrarna väljer att sätta sina barn i mindre mångkulturella skolor. Endast fem av sjätteklassarna har kommer ha isländska som modersmål. Allt färre isländska föräldrar väljer att sätta sina barn i Fellaskóli.

Bara var femte elev som börjar i skolan kommer ha isländska som modersmål, rapporterar isländska RÚV.

Helgi Grímsson, enhetschef vid kommunen, säger att utvecklingen är bekymmersam.

– Av något skäl – och det är kanske svårt att avgöra det exakt – så är det fler föräldrar där som har isländska som modersmål som väljer att skicka sina barn till en annan skola… Ett av samhällets största och mest komplicerade uppgifter är hur det ska garantera jämlikhet, att garantera att denna kulturella mångfald som vi ser och upplever och hur det isländska samhället har utvecklats, att jämlikheten är den mesta möjliga.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!