Moçambique: Islamister förvandlade fotbollsplan till avrättningsplats

publicerad 11 november 2020
- av Per Nordin
By i Cabo Delgado, Mocambique.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Mer än 50 personer har halshuggits av militanta islamister i norra Moçambique. Islamisterna förvandlade en fotbollsplan i en by till en avrättningsplats där de halshögg ”otrogna” och sedan styckade kropparna.

Halshuggningarna är de senaste i en serie av grymma attacker som islamister har utfört i Cabo Delgado-provinsen sedan 2017. Upp emot 2 000 personer har dödats och över 400 000 har blivit hemlösa i konflikten i den huvudsakligen muslimska provinsen, skriver den brittiska statskanalen BBC.

I fredags blev även en annan by attackerad. Beväpnade män stormade byn, sköt vilt omkring sig och tände eld på bostäder medan man skanderade ”Allahu akbar”. Två personer rapporteras ha blivit halshuggna och flera kvinnor blev bortförda.

Islamisterna är kopplade till Islamska Staten och ger organisationen ett fotfäste i Afrika.

Moçambiques regering har vädjat om internationell hjälp för att stävja upproret och sagt att deras trupper behöver specialutbildning. Enligt människorättsorganisationer ska de moçambikiska säkerhetsstyrkorna samtidigt själva gjort sig skyldiga till brott mot de mänskliga rättigheterna, såsom godtyckliga arresteringar, tortyr och mord.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!