Iranske talmannen: “USA och Israel vill skapa nytt IS”

publicerad 18 november 2022
- av Isac Boman
Mohammad Baqer Ghalibaf varnar för utvecklingen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det iranska parlamentets talman Mohammad Baqer Ghalibaf anklagar CIA och Mossad för att aktivt förvandla protesterna i Iran till upplopp och menar att de utländska underrättelsetjänsterna vill skapa ett ny Daesh-rörelse i Iran.

Ghalibaf talade om den senaste tidens våldsamma kravaller, där också medlemmar ur de iranska säkerhetsstyrkorna dödats, och hävdar att det är USA och Israel som lyckats driva på upploppen genom sina underrättelsetjänster.

– De senaste incidenterna bar ett tydligt budskap och visade än en gång att huvudarrangörerna av upploppen, alltså CIA och Mossad och deras grupper i sin agenda inte strävar efter resultatet av demonstranternas krav utan efter att skapa ett nytt Daesh genom att förvandla protesterna till upplopp och förvandla upploppen till brottslighet.

Ghalibaf deklarerade även att Irans fiender inte kommer att kunna infiltrera landet och att det är ytterst beklagligt att vissa iranska kändisar och politiska representanter ger sitt stöd till underrättelsetjänsternas agenda.

Talmannen uppmanade också det iranska folket att även följa den inhemska rapporteringen och inte bara lita på narrativ som kablas ut av västerländsk massmedia.

– De borde se att dessa nya Daesh, liksom Daesh i Syrien och Irak, torterar och dödar oskyldiga människor utan anledning, och liksom dem släpper de stolt filmklipp av sina brott och gör reklam för dem. Om de kan så kommer de inte att visa nåd mot någon.

Ghalibaf hävdade även att Iran befinner sig i ett hybridkrig där de utländska underrättelsetjänsterna bland annat gör allt i sin makt för att destabilisera landet och att iranska tjänstemän och statsanställda ska tvingas lägga sitt fokus på annat än sina huvudsakliga arbetsuppgifter.

Avslutningsvis uttryckte talmannen hopp om att säkerheten snart ska vara ”återställd” så att man kan fortsätta skapa ”nödvändiga förändringar” inom olika sociala, politiska och ekonomiska områden i Iran.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!