Irakiska och kurdiska styrkor hävdar initial framgång i slaget om Mosul

publicerad 18 oktober 2016
Irakiska regeringsstyrkor

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under måndagen inledde den irakiska armén och kurdiska Peshmerga en offensiv mot IS-fästet Mosul i norra Irak. Koalitionen uppger under tisdagen att man tagit kontroll över flera byar i Mosuls utkanter.

För två år sedan tog terrorgruppen Islamiska staten, IS, något överraskande och plötsligt över Mosul, Iraks näst största stad. Nu två år senare har koalitionstrupper inlett en offensiv mot staden, som är IS sista stora fäste i Irak.

Koalitionen bestående av den shiamuslimska irakiska armén och kurdiska Peshmergastyrkor uppgav på tisdagen att man inlett offensiven framgångsrikt. Hundratals kvadratkilometer, som tidigare kontrollerats av IS, och nio byar har erövrats av koalitionen.

CNN:s utsände korrespondent som befinner sig mitt i bland Peshmergastyrkorna rapporterar att man mött på mindre motstånd från IS än man väntat sig.

IS bedöms ha en styrka på 5 000-8 000 soldater inne och i utkanterna av Mosul medan koalitionen sammanlagda styrka uppgår till 100 000 soldater. Därtill får koalitionen flygunderstöd av USA, Storbritannien och Frankrike. IS har rapporterat använt sig av självmordsbombare för att förhindra koalitionens offensiv.

FN:s flyktingorgan UNHCR har varnat för att 100 000 invånare i Mosul komma att fly till Syrien eller Turkiet på grund av slaget om Mosul, skriver The Guardian.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!