“Innebär mycket sannolikt att visionen om en tvåstatslösning är död”

publicerad 17 juli 2020
- av Isac Boman
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i den amerikanska kongressen, 2015.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


13 560 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Folkrättsexperter i Sverige varnar i en debattartikel för att chanserna till en hållbar palestinsk stat kan komma att omöjliggöras med Israels deklarerade kommande annektering av områden på Västbanken och betecknar den som ett grovt brott mot folkrätten.

Efter det nya koalitionsavtalet mellan sittande premiärminister Benjamin Netanyahu och den planerade efterträdaren Benny Gantz, kan en annektering av 30 procent av Västbanken påbörjas när som helst.

I en debattartikel på DN skriver tre professorer i folkrätt och internationell rätt att en sådan annektering vore ett allvarligt brott mot folkrättsliga principer, bland annat mot bakgrund av att det palestinska folkets rätt till självbestämmande och till att bilda en egen stat har erkänts otaliga gånger av FN.

Redan en inledning av annekteringsprocessen signalerar att Israel inte längre är redo att förhandla om hela Västbanken och innebär mycket sannolikt att visionen om en tvåstatslösning är död.”

Trion efterlyser att sätta krav även på Palestina för att få till stånd en diplomatisk lösning, men konstaterar att det är Israel med USA:s stöd i ryggen som har det ledande ansvaret.

Naturligtvis måste det ställas krav också på Palestina, som till fullo måste respektera Israels rätt att existera liksom den egna befolkningens mänskliga rättigheter samt göra sitt bästa för att stoppa terroristangrepp mot Israel. Det är dock Israel som bland annat genom ett närmast villkorslöst stöd från USA har herravälde över situationen, både politiskt och militärt.

Man noterar vidare att Israel under lång tid bedrivit en annekteringspolitik genom att bygga bosättningar och även byggt den omtalade muren på huvudsakligen ockuperad mark, och efterlyser att Sverige tillsammans med meningsfränder bör verka för att sätta press på Israel för att upphöra med sina planer på vidare annektering.

Västbanken inklusive östra Jerusalem tillhörde Jordanien fram tills att det ockuperades av Israel efter sexdagarskriget 1967, tillsammans med de syriska Golanhöjderna och Gaza som tidigare tillhörde Egypten. Sverige erkände Palestina år 2014.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!