Ingen benådning för Edward Snowden

publicerad 1 augusti 2015

Edward-SnowdenWashington har avböjt en petition som samlat knappt 170 000 underskrifter. Ett utlåtande från USA:s presidentadministration förpliktar NSA-avhopparen att återvända till hemlandet och ställa sig inför domstolen, eftersom informationen som han avslöjade påstås ha undergrävt USA:s säkerhet.

Tidigare uppgav Snowdens advokat Anatolij Kutjerena att före detta NSA-agenten är redo att delta i förhöret, men tvekar på rättegångens objektivitet.

I hemlandet riskerar Snowden upp till 30 års fängelse- eller dödsstraff för att ha avslöjat metoder med vilka USA spanar mot sina medborgare. Av rädsla för förföljelse tvingades Snowden lämna landet och fick asyl i Ryssland.

I början av juni undertecknade Barack Obama en lag som inskränker säkerhetstjänsternas maktbefogenheter, något som gav upphov till debatter om Snowden-fallet. Vita huset tänker dock inte betrakta petitionen trots att minikravet på 100 000 underskrifter har överträffats med råga.

 

se.sputniknews.com
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.