MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Influensa och lunginflammation dödar tio gånger fler än covid-19

publicerad 16 september 2020
- av Markus Andersson
Betydligt fler dör av influensa och lunginflammation än av covid-19.

Data från Office for National Statististics (ONS) visar att coronaviruset stod för bara en procent av alla dödsfall i England i början av september. Det är så lite som en tiondel av antalet britter som dog av influensa och lunginflammation under samma period.

Under vecka 35 registrerades 101 personer som avlidna med covid-19, medan 1040 personer avled med influensa eller lunginflammation. Noterbart är att antalet så kallade coronadödsfall i Storbritannien har sjunkit till de lägsta siffrorna sedan den 13 mars enligt ONS.

Antalet dödsregistreringar i England och Walves kopplade till covid-19 har minskat med 37 dödsfall från 138 under vecka 34 till 101 under vecka 35, den lägsta siffran av coronadödsfall sedan vecka 11 – den första veckan dödsfall började registreras” skriver man.

Av alla dödsfall under vecka 35 var bara 1,1 procent relaterade till covid-19, jämfört med 1,4 procent veckan innan. Siffrorna presenterades kort efter att Storbritannien meddelat att man kommer att dra igång en omfattande influensavaccinationskampanj under vintern.

Tillverkare har fått i uppdrag att vaccinera över 30 miljoner britter under influensasäsongen, där alla mellan 50 och 65 kommer att erbjudas gratis vaccin. Även gravida, åldringar och människor i riskgrupper förväntas snabbt uppmuntras att ta vaccinet.

– Vi håller nu på att ta ytterligare ett viktigt steg för att skydda allmänheten genom att ge influensavaccin till betydligt fler människor än tidigare. Detta kommer att vara det största influensavaccinationsprogrammet i historien och kommer hjälpa till att rädda våra åldringar, förklarade Matt Hancock, Storbritanniens hälsominister.

Hancock uppmanar alla som erbjuds gratis vaccinationer att ta vaccinet och motiverar det med att det är viktigt att “skydda sina älskade” från influensan. Skepticismen mot läkemedelsindustrins vacciner är dock vida utbredd även i Storbritannien på grund rapporterade bieffekter och allvarliga hälsorisker som dessa kan föra med sig.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend