Indien går om Kina – snart världens folkrikaste land

publicerad 17 januari 2023
- av Sofie Persson
Firande av Indiens 76:e självständighetsdag i augusti 2022.

Under 2023 går Indien om Kina som det mest folkrika landet i världen. Samtidigt finns det en växande ekonomi där fler företag flyttar sina investeringar från Kina till Indien. Däremot finns också problematik i form av fattigdom och arbetslöshet i landet.

I april bedömer FN att Indien kommer att gå om Kina och bli världens mest befolkade land, rapporterar OmVärlden. Det beräknas att landet då kommer ha en befolkning på 1,428 miljarder människor.

Samtidigt växer den indiska ekonomin starkt och investeringar inom landets gränser ökar. Exempelvis meddelade Apple att man kommer att flytta sin tillverkning av Iphone 14 från Kina till Indien. Förra året tog Indien även över som världens femte största ekonomi, en placering som Storbritannien tidigare hade. Landet spås även att ekonomiskt passera både Tyskland och Japan inom några år och kommer därmed att ligga på tredje plats efter USA och Kina.

I Indien finns också en ung växande befolkning och man förutspår att omkring en sjättedel av alla i arbetsför ålder i hela världen, det vill säga 15-64 år, kommer att vara indier år 2050.

Trots den ökade tillväxten präglas Indien fortfarande av fattigdom där arbetslösheten har ökat och där den officiella siffran i december låg på 8,3 procent. Siffrorna är dock svåra att tolka mot bakgrund av att nio av tio indier samtidigt verkar inom den informella ekonomin och fyra av fem kvinnor arbetar i hemmet.

Landet styrs i nuläget av partiet BJP (“Indiska Folkpartiet”) som generellt betecknas ”moderat hindunationalistiskt”. BJP har i dagsläget ett fortsatt starkt stöd från medborgarna och förväntas gå bra i nästa parlamentsval som kommer att hållas nästa år.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!